Boskovičtí se k závodu připojují, aby vyjádřili svůj kladný postoj k hlavní myšlence akce. Hořící pochodeň je totiž symbolem přátelství, porozumění a harmonie „Máme tu čest přivítat běžce již potřetí. Trasa závodu se mění, sportovci k nám vždy doběhnou odjinud a pokračují do dalšího města," řekla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Běžci si odpočinou na boskovickém náměstí, kde bude připraveno občerstvení a kulturní program. „O ten se postarají žáci naší základní umělecké školy. Veřejnost se na náměstí také dozví něco o hlavní myšlence akce," doplnila Vítková.

K běžcům se přidají i místní sportovci. Na náměstí doběhnou s doprovodem městské policie. „Líbí se mi myšlenka běhu. Účastním se ale především proto, že běhám rád a bude to příležitost setkat se s mnoha přáteli, které bych jinak neviděl. Poběžíme od Lasákova mlýna na boskovické náměstí, tedy něco kolem tří kilometrů," řekl jeden z boskovických běžců Jaroslav Kuben.

Štafetový běh Peace Run má dlouhou tradici. Závod založil v roce 1987 sportovec a mírový filozof Sri Chinmouy. Za dobu trvání se běhu zúčastnily i osobnosti jako Nelson Mandela, Matka Tereza nebo tenistka Martina Navrátilová. Závod běží statisíce dobrovolných běžců, kteří nesou hořící pochodeň.

MARTINA SPOUSTOVÁ