Šestapadesát korun za metr čtvereční bez možnosti jakékoliv slevy. Tolik zaplatí od prvního ledna příštího roku lidé, kteří bydlí v Blansku a v Boskovicích v bytech s regulovaným nájemným. Zatímco na rok 2010 radní měst odhlasovali nájemníkům slevy, v roce 2011 už chtějí vybírat maximální možnou částku, jakou jim umožňuje zákon.

„Nájemné jsme už v minulém roce zvedli na šestapadesát korun na metr čtvereční. Aby to pro lidi nebyl tak velký skok, na rok 2010 jsme jim poskytli slevu sedmnáct korun na jeden metr. Za ten tedy zaplatili devětatřicet korun. Tato sleva už v příštím roce skončí a lidé budou platit plnou částku,“ přiblížil blanenský starosta Lubomír Toufar.

Zrušení slevy na nájemném se v Blansku dotkne zhruba pětiset bytů. Většina z toho je jednopokojových. Nájemníci, kteří bydlí v průměrně velkém jednopokojovém bytě, tak od nového roku zaplatí od patnácti set do dvou tisíc korun měsíčně. „I při zvýšení zůstane cena hluboko pod tím, co ostatní lidé zaplatí za tržní nájemné. Nevidím tak důvod pro to, abychom poskytovali slevu nájemníkům, když byli zvýhodňováni celá léta, co byla cena regulovaného nájemného velmi nízká,“ vysvětlil Toufar.

Také v Boskovicích budou od prvního ledna příštího roku zdražovat. V letošním roce ještě město poskytlo nájemníkům jedenáctikorunovou slevu. Stejně jako v Blansku, ji boskovičtí radní zruší a půjdou až na možných šestapadesát korun za metr čtvereční.

„Rozdíl mezi nájemným v roce 2009 a 2010 by byl dvaadvacet korun a my jsme nechtěli, aby zvýšení bylo tak skokové, proto jsme nájemníkům poskytovali slevu. Tu si už ale nemůžeme dovolit, v příštím roce budeme muset podstatně ušetřit i na chodu městského úřadu,“ vysvětlil starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Změna se v Boskovicích dotkne bytů s dříve regulovaným nájemným ve vlastnictví města, bytů pronajímaných městskou správou sociálních služeb v penzionu na Mánesově ulici a v domě s pečovatelskou službou na Havlíčkově ulici a služebních bytů.

V Letovicích schválili zvýšení nájemného na maximální možnou hranici, kterou jim dovolil zákon, už na rok 2010. V městě velikosti Letovic to činilo sedmačtyřicet korun za metr čtvereční. Jestli budou zdražovat i letos nebo nájem zůstane stejný, ještě neví. „Až příští týden v pondělí se sejde rada, která bude cenu nájemného projednávat. Městských bytů, kterých se to týká, ale máme v Letovicích jen minimum,“ uvedl letovický starosta Vladimír Stejskal.

Také v Adamově byty s regulovaným nájemným téměř nejsou. Většina městských bytů tam byla zprivatizována a jejich obyvatelé platí nájem na základě smlouvy. „V Adamově je snad jen jeden nebo dva byty s regulovaným nájemným. Ostatní jsou pronajímány na základě smlouvy a jejich cena se odvíjí podle inflace,“ přiblížil starosta Adamova Roman Pilát.

VLADĚNA ŠEBELOVÁ
LEONA PAROULKOVÁ