Před hasičskou zbrojnicí ve Vanovicích je v jinak poklidném sobotním odpoledni živo. Silnici lemují stánky s nejrůznějším zbožím, na lavičkách ve stínu stromů a slunečníků posedává několik desítek lidí a mezi nimi pobíhají děti v moravských krojích. Koná se tu totiž už pátý ročník Malohanáckého řemeslného jarmarku a některá řemesla si tu děti mohou i na vlastní kůži vyzkoušet.

Na prostranství před lavičkami je nachystané i pódium. Jarmark totiž od deseti hodin dopoledne doprovází i bohatý kulturní program. „Začali jsme Mozekou Kohótek z Boskovic, která hrála písničky z Malé Hané a z Drahanské vrchoviny. Některé z nich pochází dokonce přímo z Vanovic. Potom tu vystoupily dva soubory z Jaroměřic, Věchétek a Věneček," popisuje dopolední program starosta Vanovic Petr Dvořáček.

Další bod programu si vzal na starosti on sám. „Prošel jsem všechny stánky a s každým prodejcem jsem udělal krátký rozhovor, aby se návštěvníkům jarmarku řemeslníci představili a řekli, co si u nich lidé mohou koupit. Dokonce k nám přijel i jeden prodejce pocházející z Peru, který prodává indiánské šperky a další výrobky. Žije už ale nějaký čas v Čechách," vypráví Dvořáček.

Stánků je tu podle něj kolem třiceti. „Je to o něco více než minulý rok," vysvětluje vanovický starosta.

Koupit si tak na jarmarku lidé mohou třeba keramiku, vařečky, oblečení, dřevěné hračky a mnoho dalších věcí. U jednoho ze stánků s keramikou si děti mohou vyzkoušet namalovat třeba hrníček. U dalšího se zase předhánějí v tom, kdo si zkusí vytočit vlastní nádobu z keramické hlíny na hrnčířském kruhu.

Jednou ze stánkařek, která přijela na jarmark prodávat své zboží je například Lenka Orálková. „Přijela jsem z Ondratic, které leží poblíž Brodku u Prostějova. Prodávám ručně dělaná přáníčka, záložky, alba, polštáře a drobné šité patchworkové výrobky," vyjmenovala Orálková s tím, že ve Vanovicích na jarmarku prodává poprvé. „A je to tu moc příjemné, i když tržby moc vysoké nejsou," směje se žena.

Kolem půl druhé se na pódiu chystá další z vystupujících. Je jí Adéla Komárková, která předvede tanec se psem. Její taneční partnerkou je fenka border kolie Ashley a nadšené jsou z ní především nejmladší diváci.

Po tanci se psem se už na pódiu formují další vystupující, folklorní soubor Skalák. „Přijeli jsme z Protivanova a ukážeme vám několik tanců a zvyků, které se vážou k naší dědině," představuje soubor jeho vedoucí Jaroslav Pavlů.

I krojovaný soubor muzikantů a tanečníků, a to jak dospělých, tak i dětí, odměňuje publikum velkým potleskem. Po souboru Skalák zbývá poslední vystoupení. „Letos poprvé zakončíme jarmark cimbálovou muzikou Jožky Imricha," říká vanovický starosta.

Mezi návštěvníky sklízí Malohanácké řemeslné jarmark úspěch. „Neměnila bych na něm nic, líbí se nám tady. Jen lidí mohlo na jarmark přijít trochu více," dodává jedna z návštěvnic.