Málokterý z návštěvníků si neudělal radost a nedojížděl domů bez hrníčku, džbánu nebo originální kameninové plastiky. Kromě přehlídky z desítek keramických dílen sázeli pořadatelé jarmarku tradičně i na pestrý kulturní program s řadou hudebních vystoupení. „Na jarmarku vystavovali keramici z České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska," řekla za pořadatele Radka Banyaová z městské knihovny.

Ručně točená keramika

Do Kunštátu na Hrnčířský jarmark jezdí dlouhá léta se svými výrobky také Petr Jurníček ze Zbýšova. Na policích nabízel ručně točenou, dřevem pálenou kameninu. Džbánky, zvonky, hrníčky. „Zvony mají dřevěná srdíčka a vydávají pěkný měkký tón. Možná proto je lidé kupují. Dneska budou kvůli špatnému počasí horší tržby. Ale lidi s počasím zatím bojují statečně, " řekl v sobotu před polednem keramik, který do Kunštátu jezdí už přes patnáct let.

Keramiku vyrábí podle svých slov už téměř dvacet let. A má se co otáčet. „Teď keramika živí mě, ženu a naše tři děti," dodal Jurníček.

Talíře a krmítko pro ptáky si na jarmarku koupili manželé Vinterovi z Mravína. Do Kunštátu na Hrnčířský jarmark přijeli z Chrudimska poprvé. „Nedávno jsme byli na podobném jarmarku v Berouně a moc se nám líbil. Od známého kamnáře z Letovic jsme se dozvěděli o jarmarku v Kunštátu. Tak jsme přijeli. Moc se nám tady líbilo. Je tady taková domácká atmosféra," poznamenal Jaroslav Vintera.

Jeho manželka Petra koupila na jarmarku velký koláč s hruškovými povidly. „Tak dobrý bych doma určitě neupekla," usmála se žena.

Mezi stánky s keramikou se procházela i Milada Barešová z Kunštátu s dcerou a synem. „Koupili jsme si hrnek na škvarky. A taky keramické ptáčky a andělíčka. Ty vybarvíme a dáme babičkám na Vánoce," řekla Barešová.

O nejhezčí konvici

Loni pořadatelé jarmarku poprvé vyhlásili soutěž o nejlepší keramický džbán. Ten vybrali samotní návštěvníci jarmarku. „Protože se toto klání setkalo s velkým úspěchem, rozhodli jsme se, že jej budeme vyhlašovat i nadále. Letos příchozí hlasovali o nejlepší čajovou konvici," upřesnila Radka Banyaová.

Čajové konvice si mohli návštěvníci jarmarku prohlédnout a obodovat v kunštátském informačním centru. Bylo jich jednačtyřicet. „Tohle je konvice přesně na bylinkový čaj. Moc se mi líbí, tak ji dávám hlas," hodila do jedné z konvic hlasovací lístek paní Alena ze Štěpánova nad Svratkou.

Výrobci nejlepších konvic se mohli těšit na zajímavé ceny. „Tři nejlepší obdrží bezplatnou účast na dalším ročníku jarmarku, keramickou hlínu a ještě nějaké dárkové předměty," uzavřela Banyaová.