Židlochovice hostí rakouské čerty podruhé. V sobotu o půl šesté večer se jich do města vydá osmdesát. „Jsou vázaní smlouvou, takže dorazí. Pokazit by to mohlo jen špatné počasí," řekl starosta města Jan Vitula. Už od desíti hodin dopoledne bude v centru vánoční jarmark, několik divadelních představení a pro děti pochod čertů na chůdách.

Letos návštěvníky do města přivezou posílené spoje. Do Hrušovan každou hodinu zamíří vlak S3, kde na něj naváže autobus 521 či 522. Od desíti hodin dopoledne do pěti odpoledne pojede autobus zdarma.

Pochod čertů
- Kdy: sobota celý den, pochod čertů v 17.30
- Kde: Židlochovice
- Za kolik: zdarma

Pro řidiče aut pořadatelé nachystali několik parkovišť. „Míst je dost, doporučujeme využít parkoviště v Topolové ulici, které je deset minut chůze od trasy pochodu," popsala Martina Bartáková. To se otevře už v devět hodin ráno.

Od tří hodin odpoledne se řidičům otevře i parkování v Žabčicích, které propojí s Židlochovicemi kyvadlová doprava. „Tuto možnost asi využiji. Myslím, že odpoledne přímo v Židlochovicích nezaparkuji," poznamenal Brňan Pavel Macků.

Pokud bude míst i na těchto parkovištích málo, dvě parkoviště jsou připravená i v Hrušovanech.

Radujme se, veselme se

sobota a neděle

Představení obvyklých prací, zvyků, příprava tradičních jídel a stolování na jihomoravské vesnici v minulém století. To je pořad Radujme se, veselme se, který se odehraje ve skanzenu ve Strážnici na Hodonínsku. „V jednotlivých chalupách na příchozí dýchne atmosféra adventu, v němž se scházely ženy ze sousedství k přástkám a při práci si vyprávěly tajemné příběhy a pověsti. K vidění bude pečení štědrovečerních oplatků, různé praktiky předpovídání budoucnosti, ochutnávka vánočního cukroví, tentokrát pracen z bílého máku," uvedl Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury, pod nějž skanzen spadá.

Kde: Strážnice, skanzen

Za kolik: dospělí 110 Kč, děti do šesti let 20, školní mládež, studenti a důchodci 60 Kč

Šmukbazar

sobota a neděle

Navštívit řemeslný jarmark, prohlédnout si ukázky práce sklářů z Florianovy huti, vyzkoušet si na vlastní kůži sklářské řemeslo, poslechnout si u dobrého jídla a pití hudební vystoupení mohou všichni, kteří zavítají od 10.00 na Šmukbazar na dřeň. Dobročinný trh bižuterie a módních doplňků organizuje Iveta Hlobilová a akce je součástí projektu Znojemsko na dřeň. „Prodávat budeme darované šátky, šály či bižuterii, kterou ženy darovaly na našich sběrných místech ve Znojmě, Moravském Krumlově či Jevišovicích," sdělila Hlobilová.

Kde: Althanský palác, Horní náměstí, Znojmo

Za kolik: zdarma

Jaké bude počasí
V sobotu zataženo, místy mlhy, ojediněle mrholení. Během dne místy přechodné rozpouštění oblačnosti na polojasno. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, nejvyšší denní 5 až 9 °C, při zmenšené oblačnosti až 11 °C. Slabý jihovýchodní až jižní vítr do 4 m/s. V neděli zataženo, místy mrholení nebo slabý déšť. Večer oblačno až polojasno, místy slabé sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 4 °C, denní 5 až 9 °C.

Zdroj: www.chmi.cz

Pochod bojištěm

sobota od 7.54

Do Újezdu u Brna vyrazí vlakem z křenovického horního nádraží v 7.54. Odtud zpátky do Křenovic už ale půjdou členové napoleonské sekce skupiny historického šermu Buhurt pěšky. K jejich pochodu slavkovským bojištěm, který má asi dvanáct kilometrů, se může přidat kdokoliv a kdekoliv na trase. „Od nádraží se pěšky vydáme ke kapličce svatého Antonína Paduánského, potom na Mohylu míru. Dál budeme pokračovat k pomníku tří císařů nad Zbýšovem a zpět do Křenovic," popsal za Buhurt Oldřich Bartošek.

Účastníci si mimo jiné připomenou, co tehdy vojáci zažívali při svých pochodech a taženích.

Kde: bojiště Slavkov

Za kolik: zdarma

Festival Rajbas

pátek od 16.30, sobota po celý den, neděle do 15.00

Víme, co máme za humny? To je motto letošního Rajbasu. Festivalu filmů, setkání a dobrodružství, který od pátku do neděle ovládne Blansko. Už poosmnácté. Na návštěvníky čekají přednášky, výstavy, filmové projekce, workshopy, hry i hudba.

V blanenském kině bude výstava Blanensko ve fotografiích. O smírčích křížích povypráví Zdeněk Přibyl, na zajímavé stromy Moravy upozorní Jan Vlasák. „Leoš Štefka připomene šedesát let ochrany Moravského krasu a speleolog Marek Audy přijede s unikátní 3D projekcí Dobývání Punkvy. To však neznamená, že nevytáhneme paty z Blanska. V reportážích zase obletíme celý svět a je se na co těšit," řekl šéf festivalu Milan Daněk z blanenského sdružení Horizont.

Kde: Dělnický dům, kino, čajovna Ulita a další místa v Blansku a Moravském krasu

Za kolik: permanentka na tři dny 350 Kč, důchodci a mládež do 18 let 200 Kč, vstupné i na jednotlivé dny

Soutěž ve vaření zelňačky

sobota od 9.00

Jedenatřicet týmů zatopí zítra pod kotly ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Na parkovišti před kulturním domem se uskuteční už sedmý ročník soutěže ve vaření zelňačky. Začátek je v devět hodin ráno, ve tři čtvrtě na dvanáct dojde k odběru vzorků pro hodnocení, od pravého poledne začnou družstva nabízet polévku. Jedna porce přijde na dvacet korun.

Součástí akce bude i adventní jarmark. „Jeden stánek nabídne maďarské čabajky nebo speciální kulatý chléb, který se dá jíst jako zákusek. Chorvatská menšina připraví pečené kaštany, bude tam i keramika na prodej," řekla velkobílovická starostka Marie Vlková.

Vyhlášení výsledků soutěže bude v půl třetí odpoledne.

Kde: parkoviště před kulturním domem, Velké Bílovice

Za kolik: zdarma

Další tipy z Blanenska
BENEFIČNÍ KONCERT
- Kdy: neděle od 18.00
- Kde: evangelický kostel Boskovice
- Za kolik: vstupné dobrovolné
- Největší tahák: první z cyklu čtyř adventních koncertů, za varhany usedne Hana Ryšavá, zazní díla Bacha či Schumanna
RUKODĚLNÁ DÍLNA A JARMARK ŘEMESEL
- Kdy: neděle 10.00 až 17.00
- Kde: sokolovna Valchov
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: tvořivá dílna pro děti i dospělé, ukázky lidových řemesel a prodej výrobků, domácí zabijačka, adventní kavárna

Další tipy z Brna
FOGLAR V OBRAZECH
- Kdy: sobota
- Kde: knihovna Pedagogické fakulty MU, Brno, Poříčí 31
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: kopie i originály ilustrací knih Jaroslava Foglara od asi třiceti autorů, ilustrovali je mezi lety 1935 a 2012
BAREVNÍ OPEŘENCI
- Kdy: celý víkend, bodování v neděli v 10.00
- Kde: tělocvična mateřské školy, Kníničky, Brno
- Za kolik: dospělí 60 Kč, děti 30 Kč
- Největší tahák: desítky druhů exotického ptactva se utkají o titul klubu K1 Brno

Další tipy z Břeclavska
ADVENTNÍ JARMARK
- Kdy: sobota od 9.00
- Kde: Dukelské náměstí, Hustopeče
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: soutěž o nejlepší vánoční punč, historický kolotoč pro děti, vánoční muzejní bazar, rozsvěcení stromu
ADVENTNÍ INSPIRACE
- Kdy: sobota 9.30 až 17.00
- Kde: synagoga, Břeclav
- Za kolik: vstupné dobrovolné
- Největší tahák: stánky s ručně zhotovenými svíčkami či figurkami z kukuřičného šustí, dětská dílna, vystoupí Charvatčánek či Žižkovjánek

Další tipy z Hodonínska
DEN PRO DĚTSKOU KNIHU
- Kdy: sobota od 15.00
- Kde: Kyjov, městská knihovna
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: rozsvícení vánočního stromu, zdarma registrace dětských čtenářů, uvedení knihy o historii Kyjova Kyjovské proměny
K NECHORÁM DO SKLEPA
- Kdy: sobota
- Kde: Prušánky, sklepní areál Nechory
- Za kolik: 650 Kč
- Největší tahák: putování nejen za mladým vínem po sklepech v Nechorách, od 15.00 bude hrát Kapela starých časů

Další tipy z Vyškovska
 VŠICHNI NA JEDNOHO
- Kdy: sobota od 19.30
- Kde: Katolický dům Bučovice
- Za kolik: vstupné 55 Kč
- Největší tahák: bučovický ochotnický divadelní soubor Výtečníci představí v repríze svou letošní autorskou komedii
ADVENTNÍ KONCERT
- Kdy: neděle od 15.00
- Kde: kostel svatého Ondřeje Ivanovice na Hané
- Za kolik: vstupné dobrovolné
- Největší tahák: vystoupí sbor Canticum při Základní umělecké škole v Němčicích na Hané a komorní orchestr

Další tipy ze Znojemska
VÝLOV UHERČICKÝCH RYBNÍKŮ
- Kdy: sobota, od 9.00
- Kde: obecní rybníky, Uherčice
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: prodej živých ryb za výhodné ceny, další občerstvení v místě bude zajištěno
VÁNOČNÍ PROHLÍDKA ZÁMKU
- Kdy: sobota, 15.00 16.30
- Kde: Miroslav
- Za kolik: 60 Kč/30 Kč
- Největší tahák: přítomné provedou dějinami Vánoc, chybět nebude ani návštěva pekla a žalářníkova bytu a bude také koncert žáků ZUŠ