Jablka, hrušky, ryngle. To vše přistává v palírnách na Blanensku. Majitel palírny v Lipovci Jiří Kolmačka už má zkušenost i s neobvyklým pálením malin. Nyní však stále více lidí přijíždí se švestkami. „Za posledních deset let je letošní start sezony nejlepší. Úroda byla veliká,“ tvrdí Kolmačka. Osvědčená medicína jménem slivovice se vyrábí z ovoce. To se nechá zkvasit. Cukr se pak promění v líh.
„Potom musíme do destilační jednotky v palírně. Tam se z kvasu líh vydestiluje,“ nastínil postup pálení Kolmačka. Technika je u všech druhů ovoce stejná. Některé ovoce si však vyžaduje vyhřívání slabším plamenem. Kdo zatouží ochutnat lipoveckou slivovici, zaplatí za litr stoprocentního alkoholu zhruba dvě stě korun.
Litr slivovice z Kunštátu stojí dvě stě třicet korun. I v tamní palírně je frmol. „Pálíme od rána do noci, také o neděli, svátek nesvátek,“ utrhla se na okamžik z nekonečného procesu majitelka Magda Chloupková.
Rušno je také v boskovické palírně. Tam prodávají litr slivovice za sto dvacet pět korun. „Zatím k nám lidé vozí různé ovoce, žádný druh výrazně nepřevládá nad ostatními. Očekáváme však, že bude dost švestek. Frmol tu máme už teď,“ zmapoval situaci v Boskovicích jeden z pracovníků Václav Ambrož.
Na slivovici nedá dopustit Kamil Brodecký z Lysic. Jde podle něj o tradiční pití. „Pocházím z dědiny, kde většina lidí slivovici holduje a nechá si ji pálit. Slivovici můžu také dát někomu pro potěšení jako prezent nebo za ni postavit dokonce barák,“ míní muž.
Palírny jsou pod častým dozorem celníků. Tvrdí to mluvčí celního krajského ředitelství Lada Temňáková. „Celníci palírny kontrolují jednou za dva měsíce. Kde je spotřeba vysoká, tam se objeví častěji,“ uvedla Temňáková.
Celníci také řeší, pokud si někdo z hazardérů zřídí palírnu na černo. Takový případ však na Blanensku v poslední době nezaznamenali. „Jde o trestný čin nedovolené výroby lihovin. Takovému člověku hrozí trest odnětí svobody na jeden rok nebo peněžitý trest,“ zmínila Temňáková s tím, že trestného činu se dopouští i ti, kteří vyrobí nebo přechovávají stroj na výrobu lihovin. Pokud totiž mají takové zařízení třeba ve sklepě, riskují. „Může dojít k uvolnění výparů, pak k výbuchu nebo požáru,“ upozornila Temňáková.
Na další nebezpečí upozornil i Jiří Kolmačka z palírny v Lipovci. „V domácích palírnách se může stát i to, že se vyrobí obsah methylalkoholu, který pak může poškodit lidem zrak,“ řekl.
Pálení alkoholu si vyžaduje nejednu ostražitost. Po odpaření lihových par totiž vznikají výpaly a ty je potřeba vést do jímky a pak ekologicky zlikvidovat.