O zřízení koupaliště rozhodla městská rada v roce 1935. Plány na stavbu vypracoval zemský rada Ludvík Vrba. „Ve vypsané soutěži na stavbu bazénu o rozměrech padesát krát pětadvacet metrů zvítězil v konkurenci dalších pěti firem blanenský stavitel Josef Jalový. Tesařské práce prováděl mistr František Jakubec. Odborný dohled pak vykonávali František Křenek a radní Metoděj Klimeš s Robertem Stařeckým," popsal znalec blanenské historie Pavel Svoboda.

MŮSTEK I SKLUZAVKA

Nové koupaliště nebylo připraveno pouze pro potěchu plavců, ale i vyznavačů dalších vodních radovánek. „V bazénu byl zřízen pružný můstek z ocelových desek pro plavecké skoky. Pro radost mládeže zakoupila městská rada čtyři metry vysokou skluzavku," píše se v kronice města.Slavnostní otevření koupaliště v Blansku v roce 1936. Zdroj: Archiv Pavla Svobody

Koupaliště bylo na tehdejší dobu velmi slušně vybavené. Pro večerní koupání tam dělníci instalovali osvětlení. Návštěvníci měli zajištěný komfort v podobě oddělených kabinek na převlékání. Bylo tam pískoviště i bufet.

Nové městské lázně otevřel s velkou slávou v červnu roku 1936 tehdejší starosta Blanska Karel Rodkovský. Plavci se tak konečně dočkali perfektního zázemí. „Do té doby se lidé chodili koupat do řeky Svitavy, do míst za dnešním úřadem práce. Tam měli postavenou dřevěnou boudu. Mimo to byl vyhledávaným místem i soutok Svitavy a Punkvy," vysvětlil Svoboda.

V současné době funguje v Blansku moderně vybavený akvapark, ve kterém už jsou skokanské můstky tři, k tomu divoká řeka s houpacím bazénkem, tobogán nebo bublinková masážní lavice. Nejmenší děti se mohou, stejně jako před osmdesáti lety, brouzdat v mělkém bazénku.Před postavením koupaliště se Blanenští koupali v řece Svitavě. Snímek zhruba z roku 1925.Zdroj: Archiv Pavla Svobody

NUTNÁ OPRAVA

Do rekonstrukce akvaparku město investovalo hodně peněz. „Tehdy to bylo opravdu potřeba. Pokud bychom nezasáhli, bylo by koupaliště dnes pravděpodobně zcela nepoužitelné," zhodnotil místostarosta Blanska Jiří Crha.

I po deseti letech je akvapark moderní. „Při provozování koupaliště vše závisí na počasí. Pokud během sezóny přeje, je provoz ziskový. Jeden rok jeho branami dokonce prošlo okolo pětačtyřiceti tisíc lidí. Je to výborná služba pro veřejnost," dodal Crha. S modernizací akvaparku Blanenští prozatím nepočítají.