O instalaci bezpečnějších svodidel na jeden z nejrizikovějších úseků silnice na Blanensku rozhodli sami motorkáři. „Už několikátým rokem jsme v červnu pořádali preventivní akci pro motorkáře Nežij vteřinou. Jejím cílem je snížení počtu dopravních nehod motorkářů a zmenšení jejich vážných následků. V letošním roce jsme akci zaměřili na to, aby si sami motorkáři řekli, jestli chtějí bezpečnější silnice a speciální svodidla. To, zda o ně stojí, měli vyjádřit právě svou účastí na setkání," vysvětlila policejní mluvčí Iva Šebková.

Podmínkou pro instalování speciálních svodidel na některou ze silnic na Blanensku podle ní byla účast nejméně tří set motorkářů na akci. „V takovém případě totiž přislíbila svodidla dodat ostravská firma ArcelorMittal na vlastní náklady," vysvětlila Šebková.

Na Nežij vteřinou nakonec letos do Sloupu přijelo osm set padesát motorkářů. „Dali tak jasně najevo, že chtějí podpořit bezpečnost na silnicích," řekla Šebková.

Projekt se v těchto dnech podařilo dokončit. Svodidla od ostravské společnosti do své péče převzala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. „Instalaci svodidel jsme dokončili ve čtvrtek. Jedná se o sto šedesát metrů svodidel, která se od klasických liší tím, že je na jejich spodní části zábrana, aby se pod ně nemohl dostat motorkář. S projektem jsme souhlasili, protože tato svodidla mají potřebné certifikáty. Vítáme každou věc, která pomůže zvýšit bezpečnost na silnicích," řekl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.

Jako nejpotřebnější úsek, kam svodidla umístit, policisté vyhodnotili silnici mezi Blanskem a Šebrovem. „Tato silnice je motorkáři často vyhledávaná, jezdí zde často i opakovaně. Silnice tam má totiž dobrý povrch a množství zatáček. Například v roce 2010 se tam ale stala tragická dopravní nehoda motorkáře, který si smrtelné zranění přivodil právě tím, že se dostal pod svodidla a narazil do jejich sloupku," popsala Šebková s tím, že v tomto úseku už podobná svodidla jsou. „Jsou jediná na Blanensku. My ale chceme bezpečnost na silnicích dále zvyšovat," řekla.

Instalaci bezpečnějších zábran vítá například motorkář Jakub Skoták z Blanska. „Podle mě tato akce má určitě smysl. Klasická svodidla jsou totiž účinná spíše pro auta, protože se o ně auto opře. Když ale člověk spadne s motorkou, může se pod klasickými svodidly zaklínit a přivodit si vážná zranění. Navíc tento úsek silnice je motorkáři často vyhledávaný," míní muž.