Kolos s dominantní obloukovou konstrukcí za více než 260 milionů korun spojí průtah dvacetitisícovým městem a část Staré Blansko. „Momentálně na mostě dokončujeme silnici. Dělníci právě pokládají finální asfaltové vrstvy, což je stěžejní pro pondělní termín dokončení. Pokračují také další dokončovací stavební práce,“ sdělil Deníku ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Z průtahu najedou řidiči na nový most z nedávno otevřeného kruhového objezdu ve Svitavské a na jeho konci pak projedou dalším rondelem v Brněnské ulici. „V příštím týdnu bychom chtěli na mostě zahájit provoz. Průjezd stavbou bude ale omezený maximální rychlostí třicet kilometrů v hodině. Na mostě budou dělníci pracovat až do kolaudace a pro pěší bude ještě uzavřený,“ upřesnil Hanák.

MOST SE PRODRAŽÍ

K otevření mostu pro motoristy dojde pravděpodobně v pondělí o půlnoci. A jak stavba vypadá z pohledu čísel? Ocelový oblouk je dlouhý přes sedmasedmdesát metrů. Celková délka nosné konstrukce je bezmála 160 metrů. Výška mostu nad terénem je devět metrů, výška oblouku pak dvanáct metrů. Původní cena stavby byla bez daně necelý 225 milionů. Už nyní je ale jasné, že se prodraží.

„Přesné číslo budeme znát v řádech několika následujících týdnů. Navýšení souvisí nejen se zdražením stavebních materiálů po covidu, ale významnou roli tu hrála cena oceli z okupovaného Mariupolu. Pochopitelně se částka navýší o práce, které projekt nepředpokládal a vyskytly se až během stavby,“ uvedl mluvčí Jihomoravského krje Alena Knotková.

Dům přírody v Moravském krasu.
Dům přírody Moravského krasu zavřel. Má technické problémy, slouží jen školám

Blanenský starosta a krajský radní pro dopravu Jiří Crha poznamenal, že stavba je unikátní jak z hlediska stavebně technického řešení, tak toho estetického. „Po sedmdesáti letech odkládání, plánování a příprav se Blansko konečně dočkalo komfortního mostu, který využijí nejen řidiči pro rychlejší a bezpečný přístup do Starého Blanska s třemi tisícovkami obyvatel. Podle mého názoru jde o nejdůležitější dopravní stavbu v novodobé historii tohoto města,“ řekl Crha.

ÚLEVA PRO ŘIDIČE

Podle řady řidičů se po výstavbě silničního mostu uleví dopravě na průtahu městem, kterou blokoval zejména železniční přejezd ve stanici Blansko město. Kvůli hustému provozu na trati tam řidiči stáli u spuštěných závor. Přejezd nyní železničáři už uzavřeli, nahradí jej právě nový most.

Skleník v centru Blanska? Komunitní zahrádka i laso galerie do veřejného prostoru. To je projekt SITU.
Skleník v centru Blanska rozvířil diskuzi, pokračuje v kině

„Problém s dopravou na Staré Blansko a potažmo i na průtahu městem by měl vyřešit. Pamatuji si, že nám o jeho stavbě vykládali už ve škole někdy v šedesátých letech. Na průtahu oceňuji i nové kruhové objezdy, ty za mě pomohly hodně a jsou dobrým řešením,“ sdělil Deníku před časem Zdeněk Šimša z Doubravice nad Svitavou.

Po otevření mostu na Staré Blansko bude fungovat nová autobusová linka městské hromadné dopravy číslo 224. „Pojede na trase Blansko, autobusové nádraží, ulice Komenského, Brněnská, Olešná, Hořice a zpět. Nová linka doplní stávající linku číslo 152, která nově spojí Blansko s Kuřimí přímo přes Šebrov,“ informovali na webu města Blanenští.