Už v pátek porazili hasiči s řezníkem dvě stě šedesátikilového vepře. „Toho menšího, který váží sto padesát, porazíme v sobotu brzy ráno,“ řekl jeden z hasičů Jaroslav Bárta. Oba čuníky zpracují dva řezníci. A to na živo.

Na zabíjačku se může přijít podívat kdokoliv. Této možnosti každý rok využívá obrovské množství lidí. „Připomeneme si tak časy, kdy se lidé scházeli při zabíjačce na vesnicích. Nyní se s touto tradicí lidé moc nesetkají, a ve městech teprve ne,“ podotkl Bárta.

Vše začne brzy ráno, kdy hasiči přivezou druhého vepře. Ten je z domácího chovu. Po prvotním zpracování, v deset hodin dopoledne, se roztočí kolotoč ochutnávání jídla či slivovice. „Lidé se mohou do přípravy jídla zapojit. Mohou kořenit i ochutnávat. Novinkou je, že mohou řezníkovi doporučit, jak si přejí pochutinu přichystat,“ sdělil Bárta. Ve čtyři hodiny pak začnou zabíjačkové hody. Na stolech přistanou čerstvý ovar, tlačenka, škvarky, jitrnice či pečená žebra. „Specialitou budou žemličková jelita, ta se obyčejně nedělají,“ upozornil pořadatel. Z prasete tradičně nic nezbyde. Lidé sní vše. Jako první však dojdou tlačenky a jitrnice.

Zatímco v minulosti jedlíkům vyhrávala dechová hudba nebo country, letos je doprovodí tóny linoucí se z reproduktorů­.