Proto, že nenahlásila sponzorský dar. Auto, v hodnotě půl milionu korun. „Loni jsem pro zařízení sehnala sponzorské dary ve výši přes jeden milion korun. S jedním z našich největších sponzorů jsme se domluvili, že finanční prostředky využijeme na nákup auta. Původní služební vůz byl již třináct let starý. Protože jsme v plánu investic na letošní rok měli také nákup auta, tak jsem vlastně kraji tyto prostředky ušetřila," uvedla Dražilová. Na stránkách Blanenského deníku Rovnost, který se nedávno tomuto tématu věnoval, se pod článkem rozvířila bouřlivá diskuse.

Dražilová je také členkou zastupitelstva v Blansku za hnutí ANO, dříve působila v ODS. Spousta diskutujících se proto domnívá, že za jejím odvoláním stojí politické důvody. „V SENIOR centru jsem měla maminku. Je možné, že úspěšná žena leží někomu v žaludku, ale za jejího působení to byl ten nejlepší domov pro staré a nemocné lidi. Je smutné, že politika takto zasahuje do práce lidí," zhodnotila jedna z diskutujících žen, která se podepsala jako Hana.

Radní kraje a náměstek hejtmana Marek Šlapal vysvětlil, že ji všech jedenáct členů rady jednohlasně odvolalo proto, že přijetí sponzorského daru, tedy auta, nenahlásila. „Zjistili jsme, že auto využívala pro svou vlastní potřebu zhruba půl roku. Je to závažné a neospravedlnitelné pochybení. Na tuto skutečnost jsme přišli na základě stížností od několika zaměstnanců SENIOR centra. Kdyby nás na to neupozornili, odhalili bychom to až na konci tohoto roku při kontrole účetnictví," popsal Šlapal.

Podle Dražilové však krajští radní o nákupu auta věděli. Uvědomuje si, že udělala chybu. „Měla jsem písemnou formou dar nahlásit. Předpis kraje ukládá ředitelům povinnost oznámit získání financí nad dvacet tisíc korun. Auto ale bylo oficiálně pořízeno do majetku kraje," uvedla Dražilová.

V roce 2007 kromě toho podle svých slov požádala radu kraje o povolení používání služebního auta i k soukromým účelům. „Získala jsem jej na celou dobu působení ve funkci ředitelky. Soukromé jízdy byly přísně kontrolované. Z jejich výsledků plyne, že jsem pravidla nikdy neporušila," přiblížila Dražilová.

Šlapal ale podobné názory považuje za absurdní. Dražilová se jimi podle něj snaží jen maskovat to, že neudělala to, co měla. Uvedl, že výše daru byla při srovnání s podobnými zařízeními v kraji zcela raritní a šlo jej investovat do věcí potřebnějších pro klienty centra. „O využití prostředků se s námi vůbec neporadila. Mohli jsme je použít na nákup různých pomůcek. Nebo do opravy výtahů, o kterou paní Dražilová žádala. Také jsme mohli přidat peníze z rozpočtu kraje a pořídit sociální automobil, který by sloužil k převozu klientů centra. Není možné, aby si ředitel dělal s darem, co chtěl. To nelze tolerovat," vysvětlil Šlapal.

Podle Dražilové ale jiné využití daru nebylo možné. Již dříve uvedla, že byl účelově vázaný na nákup auta. Šlapalovi to přijde podivné. „Neznám žádného dárce, který by trval na tom, že dar musí být použitý na auto. Pokud by to tedy nebyl přímo prodejce automobilů," nastínil radní kraje.

Petice zaměstnanců

Dražilová uvedla, že dárcem byla společnost, která si nepřála prezentovat se v médiích. Bývalá ředitelka je také přesvědčená o tom, že za jejím odvoláním stojí jak politická hra ČSSD, tak její vystoupení z ODS. „Věděla jsem, že mě mohou kdykoliv odvolat, ale myslela jsem si, že by se tak mohlo stát třeba z důvodu ohrožení chodu zařízení. Mohli to udělat i bez udání důvodu, ale já jsem měla výsledky. Proto museli najít nějakou záminku," míní Dražilová.

Šlapal ale tvrdí, že bývalá ředitelka se tím jen snaží odvést pozornost jinam. „Radu Jihomoravského kraje politický turizmus paní Dražilové opravdu nezajímá. Nelze se odvolávat na své předchozí úspěchy. Za ty dostávala i odpovídající finanční ohodnocení a odměny, za její práci jsme jí poděkovali. Senior centru se daří také proto, že kraj do něj investuje spoustu peněz," poodhalil Šlapal.

Zaměstnanci SENIOR centra sepsali na podporu Dražilové petici, kterou lze podepisovat na recepci. „Za dva týdny se tam nasbíralo přes padesát podpisů, které představují asi polovinu zaměstnanců. Příští týden ve středu nebo ve čtvrtek ji osobně doručím na Jihomoravský kraj. Petici z vlastní iniciativy udělali i rodinní příslušníci klientů, už se jich podepsalo asi šedesát," uvedl Petr Novotný, který v zařízení pracuje mimo jiné jako metodik a manažer kvality. Již dříve uvedl, že jej mrzí, že kraj zaměstnance o tak zásadní personální změně neinformoval.

Šlapal vyloučil, že by díky petici krajští radní přijali Dražilovou zpátky do funkce. „Určitě si ji ale prostudujeme a v září chci navštívit zaměstnance osobně, abych jim vysvětlil, jak se věci mají," doplnil.

Na post nového ředitele kraj vypsal výběrové řízení. Vítěz povede zařízení od prvního listopadu letošního roku. SENIOR centru dočasně šéfuje vedoucí ekonomického úseku Eva Wágnerová.