Začalo drama, ve kterém rozhodují minuty a vteřiny. „Kolem už postával hlouček lidí, ale nikdo se neměl k tomu, aby zaklíněnému řidiči v bezvědomí pomohl. Zkoušel jsem se k němu dostat z jedné strany, ale z té to nešlo. Obešel jsem proto auto z druhé strany," popisuje Havelka.

Byl si vědomý toho, že muži musí pomoci co nejrychleji, protože nedýchal. „To bylo hned patrné, navíc vážil asi sto čtyřicet kilo," vzpomíná hasič.

Společně s dalšími lidmi se mu nakonec přeci jen podařilo muže z havarovaného auta vytáhnout. „Až do příjezdu záchranky jsme ho oživovali. Když zdravotníci přijeli a já věděl, že teď už se o něj postarají, odjel jsem domů," vypráví skromný hrdina.

Podle něj je v takových chvílích nejdůležitější zachovat chladnou hlavu. „A ještě podstatnější je nemít strach," upozorňuje.

Havárie u Šošůvky nebyla prvním případem, kdy někomu zachránil život. „Poprvé to bylo letos v březnu, když mi přímo před očima zkolaboval otec, dostal infarkt. S bratrancem jsme ho začali hned oživovat. To ho nakonec zachránilo," vysvětluje.

Za záchranu dvou životů mu nyní poděkovali i radní města Blanska.