Centrum Boskovičtí slavnostně otevřeli ve čtvrtek. „Nové prostory pro vzdělávání dětí jsou na místě. I když to stálo dost peněz. Na druhou stranu sportovci halu také nutně potřebují. Snad ji město postaví jinde,“ uvedl jeden z místních Václav Slezák.

Nové výukové prostory budou prioritně využívat žáci základní školy v ulici Slovákova. Ale také z dalších odloučených pracovišť v ulici Sušilova a z náměstí 9. května včetně dalších škol v regionu. Účelem centra je lépe připravit žáky na budoucí povolání. Zlepší se v pracovních činnostech a přírodovědných a technických předmětech. „Počítáme s tím, že venkovní prostory areálu budou přístupné veřejnosti. Jsou tam herní prvky, lavičky a zeleň. V centru bychom měli testovat výuku nového předmětu Technika,“ uvedl ředitel Základní školy Boskovice Vladimír Ochmanský.

V Boskovicích vyroste moderní polytechnické centrum.
Lepší vzdělání? V Boskovicích postaví nové centrum

Cetrum polytechnické výchovy a vzdělávání
- Stojí vedle základní školy v boskovické ulici Slovákova.
- Město tam před lety začalo stavět sportovní halu.
- Stavbu však stoply technické problémy a hlavně protesty místních.
- Součástí centra jsou odborné učebny s moderními technologiemi, venkovní amfiteátr a parkoviště.
- Stavba centra stála 76 milionů. Většinu nákladů měly pokrýt dotace. Oproti původním 10 milionů zaplatí město minimálně 20 milionů.

Stavba centra nakonec stála šestasedmdesát milionů. Na dotacích mělo město dostat přes šedesát milionů. Ale kvůli chybám ve výběrovém řízení to bude podstatně méně. „Původně se počítalo, že město doplatí asi deset milionů. Teď to vypadá minimálně na dvacet. Stavba se o pět milionů prodražila. Krácení dotací rozporujeme,“ informoval boskovický místostarosta Lukáš Holík. Celá záležitost může podle zástupců města skončit u soudu.

Velkým kritikem projektu, který rozjelo předchozí vedení města, je současný starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek. Předem avizoval, že na slavnostní otevření centra nedorazí. „Považuji za nedůstojné, abych se tam jako velký kritik této stavby u ní nechal fotit. Ale věřím, že si svou potřebu vybojuje,“ uvedl.

V Boskovicích vyroste moderní polytechnické centrum.
Neviděli ani korunu, navíc dostanou méně peněz. Centrum výuky se městu prodraží

V kraji se nejedná o jediné výukové centrum. Ve Valticích na Břeclavsku před dvěma lety otevřeli vinařské Centrum Excelence. Sídlí v zrekonstruované budově tamní střední vinařské školy a Jihomoravský kraj do něj investoval přes třicet milionů. „V budově má pronajaté prostory Národní vinařské centrum, které pořádá vinařské konference, prestižní degustační a školící akce. Naši studenti tam chodí na praxi. Je to pro ně přínosné,“ uvedl zástupce ředitele vinařské školy Adam Jan Polášek.