Kraj nemá na tento záměr peníze a nevyužitou budovu prodává. Vyvolávací cena je deset a půl milionu korun. „Jihomoravský kraj má mnoho budov, které musí prioritně opravovat. Ty bez využití postupně nabízí k prodeji,“ odůvodnila náměstkyně hejtmana Taťána Malá.

Ve Velkých Opatovicích na Blanensku už mají plán, jak využít část komplexu budov po bývalé uměleckoprůmyslové škole. Odtamtud se před šesti lety přesunula výuka do Masarykovy střední školy Letovice.

Budovy převedl kraj bezúplatně na město. Nyní tam funguje ubytovna a část prostor město pronajímá. „Nevyužité prostory jsou v centru města. Máme hotový projekt na výstavbu dvanácti sociálních bytů. Tam by našly zázemí matky samoživitelky, mladé rodiny s dětmi nebo důchodci, kteří si nedokážou zajistit bydlení vlastními silami,“ upřesnila starostka Kateřina Gerbrichová. Součástí projektu je i stavba dalších osmi městských bytů. Jde o investici asi za třicet milionů korun.

Ilustrační foto.
Nabourala do čtyř aut i domu. Víc než sedmdesátileté řidičce se udělalo nevolno

Pět let se snažil kraj prodat budovu takzvané staré nemocnice ve Znojmě. Před rokem pak krajští zastupitelé rozhodli o tom, že areál prodají společnosti Nailis77 za necelých čtyřicet milionů korun. Ta v areálu chce v budoucnu vybudovat polyfunkční bytové domy se službami. Zmíněné prostory jsou zatím opuštěné.

Kraj se také nějaký čas snažil prodat budovu zemědělské školy v Alšově ulici ve Znojmě. Nakonec ji do správy dostalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě. „V objektu mají být depozitáře a metodické a vzdělávací centrum,“ řekla ředitelka muzea Vladimíra Durajková.

Téměř prázdná je nyní budova bývalé obchodní akademie v Bučovicích na Vyškovsku. Část prostor využívá tamní gymnázium. Jde o jídelnu, tělocvičnu a počítačové učebny. „V areálu gymnázia se má dostavět jídelna i počítačové učebny. Předpokládáme, že poté bude budova bývalé obchodní akademie prázdná,“ uvedla krajská mluvčí Monika Brindzáková.

Dva areály bývalých škol kraj loni prodal. Za víc než sedmadvacet milionů korun to bylo učiliště v Račicích na Vyškovsku a budovy učiliště v Bzenci na Hodonínsku za čtrnáct a půl milionu

Nevyužité krajské budovy

BLANENSKO
Jihomoravský kraj bezúplatně převedl budovy zrušené uměleckoprůmyslové školy ve Velkých Opatovicích na město. To chce v části areálu vybudovat 20 bytů. Dvanáct z nich bude pro lidi, kteří si nemohou zajistit bydlení vlastními silami. Oděvní učiliště v Boskovicích nabízí za 10,5 milionu.

HODONÍNSKO
Kraj loni prodal učiliště v Bzenci za 14,5 milionu.

VYŠKOVSKO
Prodané je i učiliště v Račicích. Za víc než 27 milionů.

ZNOJEMSKO
Kraj se snažil prodat budovu zemědělské školy v Alšově ulici ve Znojmě. Do správy ji dostalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě. Starou nemocnici ve Znojmě získala za necelých 40 milionů firma Nailis77. V areálu chce vybudovat bytové domy se službami.