Pokaždé, když Jiří Jelínek z Adamova přijede na kontrolu do blanenské nemocnice, dlouho marně krouží parkovištěm ve snaze najít volné místo. Většinou proto parkuje až o několik ulic dál vedle školy. „Je to dobrých čtyři sta metrů od nemocnice. Zkoušel jsem se k lékaři objednávat na různé denní doby, ale je to vždy stejně zoufalé," sdělil muž.

Přímo v areálu Nemocnice Blansko je sedmadvacet parkovacích míst, z toho čtyři jsou vyhrazená pro tělesně postižené. Za stání delší než patnáct minut tam lidé platí deset korun na hodinu. Dalších sedmačtyřicet míst mají řidiči bezplatně k dispozici před nemocnicí v ulici Karla Hynka Máchy.

Proti pravidlům

Ani ta ale většinou nestačí. „Auta parkují v okolních ulicích. V ulici Boženy Němcové, Sladkovského, Rodkovského i v Sadové. Bohužel občas také v rozporu se zákonem," řekl vedoucí odboru investičního a územního rozvoje blanenské radnice Marek Štefan.

To potvrzuje i šéf blanenských strážníků Martin Lepka. „Někteří řidiči parkují v ulici Rodkovského obousměrně, jako by to byla jednosměrka. Pokuty do výše tisíce korun rozdáváme i za stání na trávě nebo na obrubnících," popsal Lepka s tím, že parkování poblíž nemocnice je nejobtížnější v dopoledních hodinách.

Řidiči parkující v okolních ulicích vadí lidem, kteří tam bydlí. Miloš Horný z ulice Sladkovského vidí dnes a denně to stejné. „Když místní ráno odjedou do práce, okamžitě se ulice začne plnit auty návštěvníků nemocnice. Kdybych neměl vlastní garáž, bojím se, že bych ani neměl kde zaparkovat," prohlásil Horný.

Podle Lenky Kalové ze sekretariátu blanenské nemocnice je situace s parkováním v letních měsících lepší. „Řekla bych, že parkoviště před nemocnicí vcelku stačí a v okolních ulicích teď moc aut stát nemusí," uvedla. Horný má ale jiný názor. Podle něj jsou ulice přeplněné stále. „Nechci se přít, protože nebývám doma celý den, ale když se vracím z práce, nezdá se mi těch aut méně. Příští dva týdny budu mít dovolenou, tak budu provoz pod okny pečlivě sledovat," řekl muž.

Najdou řešení?

Blanenští radní chtějí problém s parkováním u nemocnice v brzké době řešit. „Prvním krokem bude změna dopravního značení, díky které se lidé z ulice Sladkovského dostanou bezpečněji přes křižovatku, a v ulici Boženy Němcové se zdvojnásobí počet parkovacích míst," uvedl Štefan.

Dalších patnáct míst nově vznikne v areálu nemocnice přímo za vstupem z ulice Sadové. Ta mají sloužit pro lidi, kteří v nemocnici pracují, čímž uvolní místo na parkovišti pacientům. „Dlouhodobě plánujeme výstavbu nového parkoviště nad travnatou plochou v ulici Zahradní. Mohlo by tam vzniknout třicet kolmých stání, a to už je dost. Špatné situaci s parkováním by to výrazně pomohlo. Dosud jsme se ale nedohodli s majiteli pozemků, na nichž má parkoviště stát," vysvětlil Štefan.

Plno i v Boskovicích

Zaparkovat před nemocnicí není jednoduché ani v Boskovicích. „Parkoviště před nemocnicí je nepřetržitě plné. Občas se najde jedno nebo dvě místa na parkovištích u laboratoří nebo naproti nemocnici poblíž lékárny. Zvláště ráno a v návštěvních hodinách je to opravdu zlé," popsala Alena Hesová, která do nemocnice občas chodí.

Nedostatek parkovacích stání před boskovickou nemocnicí rozčiluje i další ženu z Blanenska. „Jezdím tam docela často na kontroly a kolikrát musím nechat auto až mezi bytovkami, které jsou od nemocnice alespoň tři sta metrů daleko. Pro těhotné a starší lidi to může být problém, pokud s nimi nejede doprovod, který jim přibrzdí přímo u vchodu," řekla žena s tím, že v bezprostřední blízkosti nemocnice by určitě mělo vzniknout nové parkoviště.

Podle Marcely Veselé z boskovické radnice je parkování u nemocnice stejně problematické jako v jiných městech. „O nedostatku parkovacích míst víme. Nedávno přibyla další vedle Kauflandu. Připravujeme materiál, ve kterém navrhneme další možné alternativy parkování," dodala Veselá s tím, že rada města je má dostat k posouzení už v září.

VERONIKA MACHOVÁ