Podobně mohli skončit dva mladíci, kteří nedávno v lese na okraji Boskovic našli s detektorem kovu pod zemí několik dělostřeleckých a puškových granátů z arzenálu wehrmachtu. Byly funkční. „Při neodborné manipulaci mohly granáty klidně explodovat. Řada lidí si myslí, že skoro sedmdesát let po válce je tehdejší munice neškodná. Je to velký omyl. Trhavina v munici je nebezpečná i po sto letech," řekl šéf brněnské policejní expozitury Bronislav Ptáčník. Podle něj měli oba mladíci velké štěstí.

Devatenáctiletý Adam Bránský z Boskovic vyrazil do lesa na okraji Boskovic společně s kamarádem a detektorem kovu. Kromě starého harampádí a kusů železa nic nenašli. Až zhruba sto metrů od silnice z Boskovic na Vratíkov jim přístroj hlásil větší počet kovových předmětů. „Hrábli jsme do země a vytáhli první rezavý granát. Bylo vidět, že je to jáma a granátů je tam víc. Jak byly venku, hned jsme volali policii," přiblížil třaskavý nález Bránský.

Že to mohl být jeho poslední objev, si mladík nepřipouští. „Strach jsem neměl. O válečné munici jsem už přečetl řadu článků. Rozebírat granáty nebo s nimi bouchat o zem jsem rozhodně nechtěl. S detektorem kovu budu pátrat dál, baví mě to," dodal muž, který se snaží s detektorem hledat zejména staré mince.

Na místo dorazil kromě policistů i pyrotechnik. Před ním ležela sbírka granátů z výzbroje wehrmachtu z druhé světové války. „Policisté na místě zajistili jeden dělostřelecký kumulativní granát ráže 75 milimetrů. Dva dělostřelecké tříštivé granáty ráže 105 milimetrů. A ještě šestnáct kusů tříštivých puškových granátů," přiblížila nález policejní mluvčí Iva Šebková.

Granáty si policejní pyrotechnik odvezl. Později je policisté zlikvidují v trhacích jamách v Boleticích nebo v Libavé. Podle Ptáčníka nejsou podobné nálezy na Blanensku žádnou vzácností. „Nachází se zde hlavně dělostřelecké granáty, kterých se německá armáda zbavovala při ústupu na konci války. A také náboje. Třeba v okolí Kunštátu a na Letovicku," řekl.

V terénu mohou lidé narazit i na větší množství munice. „Po válce se svážela do jam a často neodborně likvidovala. Stávalo se, že po výbuchu se část nepoškozené munice rozlétla po okolí nebo zůstala nevybuchlá v jámě," varuje Ptáčník.

Na Blanensku zaznamenali policisté loni dvanáct případů, kdy se našla válečná munice. Letos už pět. Nejčastěji je lidé objeví při výkopových a stavebních pracích. Nebo zemědělci na polích. Řadu nálezů ohlásí také „hledači pokladů" s detektory kovů. Těch operuje na Blanensku v terénu spousta. „Někteří nález munice ohlásí. Jiní ji zahrabou a nic nehlásí. Riskují. Každá neodborná manipulace je může stát život," dodal Ptáčník.