Jižní Moravu navštívil Miloš Zeman už loni v září. Podíval se do všech okresů kraje s výjimkou Blanenska, proto se rozhodl nyní přijet. Návštěvu regionu zahájí prezident v pondělí v Blansku. Nejprve si prohlédne firmu ČKD Blansko. Setká se tam s vedením společnosti i se zaměstnanci. „Jako dárek mu dáme malý model Kaplanovy turbíny," řekla mluvčí firmy Nina Juránková. Poté se hlava státu sejde na radnici s představite­li města.

Následovat bude setkání s lidmi na náměstí Republiky. To začne v půl šesté odpoledne. V případě nepříznivého počasí se přesune do blanenského kina. „Pro pana prezidenta máme připravené drobné, regionálně zaměřené dárky. Jedním z nich bude talíř vyrobený z blanenské umělecké litiny," uvedl Jiří Kučera z kanceláře tajemníka blanenské radnice.

V Boskovicích, kam Zeman zavítá ve středu, potěší hlavu státu dvěma publikacemi o Boskovicích a panoramatickým obrazem města. Kromě schůzky s představiteli radnice čeká prezidenta také návštěva tamní dětské léčebny nebo prohlídka firmy LANIK. „Návštěva pana prezidenta u nás má dva body. Přivítá jej vedení firmy a pak všichni zaměstnanci ve výrobních prostorách. Tento program naplánovala sama prezidentská kancelář," řekl výkonný ředitel společnosti Igor Láník.

Setkání prezidenta s veřejností začne padesát minut po poledni na Masarykově náměstí. Na Miloše Zemana už se těší starostka města Hana Nedomová. „Aby přijel do Boskovic prezident, se stane jednou za osm let," řekla a dodala, že s Milošem Zemanem chce mimo jiné mluvit o plánované stavbě rychlostní silnice R43 a boskovické spojce.

Přesný program třídenní návštěvy Miloše Zemana na jižní Moravě bude známý ve čtvrtek.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ

Před Zemanem přijel na Blanensko Klaus, Beneš a Masaryk

Blanensko – Miloš Zeman bude teprve čtvrtým prezidentem, který oficiálně navštíví Blanensko. Historicky poprvé byl v regionu prezident republiky už v září roku 1921. „Tehdy se Tomáš Garrigue Masaryk zastavil ve Skalici nad Svitavou, když tudy projížděl vlakem do Prahy," uvedl historik Muzea Boskovicka Petr Vítámvás.

První oficiální prezidentská návštěva Blanenska se však odehrála až 16. června 1929. Lidé se s prvním československým prezidentem setkali v Boskovicích. Již od rána obyvatelé zdobili město a připravovali se na příjezd hlavy státu. Masaryk pronesl na náměstí projev a od zástupců města převzal památník s obrazy starého boskovického židovského ghetta. Pak se podepsal do Pamětní knihy města.

Masaryka tehdy čekali také lidé v Blansku. „Celé město bylo na nohou, ovšem prezident nakonec nedorazil. Což všechny samozřejmě zklamalo," řekla ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová.

Masarykův nástupce navštívil Blanensko cestou z exilu na konci druhé světové války. Edvard Beneš přijel do Blanska vlakem pozdě večer 
15. května 1945 a následujícího dne ráno opět vlakem odjel. Na památku jeho krátké návštěvy umístili Blanenští v roce 2005 pamětní desku v nádražní hale.

Hlava státu oficiálně navštívila znovu Blanensko až za téměř šedesát let. „Václav Klaus přijel do Blanska hned dvakrát za sebou, což je docela rarita," poznamenala Nečasová. Poprvé to bylo v roce 2003, kdy jej Blanenští pozvali na oslavy stého výročí povýšení Blanska na město. Klaus pozvání přijal a v roce 2005 přijel znovu. „Pamatuji si, že se nás při setkání na městském úřadě ptal, jestli víme, jaká je nejvyšší hora Blanenska. Samozřejmě to nikdo nevěděl, ale on to měl nastudované," zavzpomínala Nečasová. V té době byla starostkou města Jaroslava Králová. „Návštěva prezidenta Klause byla výjimečná událost, přišlo ho přivítat hodně lidí. Pohyboval se bezprostředně mezi lidmi v zámeckém parku, což muselo dělat starosti jeho ochrance," řekla Králová. O dva roky později zavítal Klaus také do Boskovic, Velkých Opatovic a Černé Hory.

MARIE TOMISOVÁ