Podle ní oddělení obou divizí přináší už první výsledky a firmy ve svém oboru rostou. „Strojní divize funguje jinak než elektrovýroba. Nároky našich zákazníků vzrůstají, především na preciznost a přesnost," doplnila Slavíčková.

Metra Blansko je tradičním výrobcem měřicích přístrojů s více než stoletou tradicí. Dnes ale v elektrovýrobě Metry pracují pouze dvě desítky lidí, což je čtyřikrát méně než ve strojní výrobě. Firma aktuálně získala od ZPA Industry zakázku za 3,5 milionu korun. Dodá měřicí přístroje a převodníky, a bude se tak podílet na kompletní renovaci ochrany vysokého napětí v jaderné elektrárně Dukovany. „Připravujeme i další projekt pro ABB v Bulharsku v řádu milionů korun," uvedla Slavíčková.

Strojní divize dál dodává pro velké společnosti jako Xerox nebo Areva. Má rozjednané i čtyři projekty s novými zákazníky. Podrobnosti včetně hospodářských výsledků Metry za loňský rok ale Slavíčková neuvedla. „Máme také široké portfolio menších zákazníků, to nám zajišťuje stabilitu," řekla.

Metra Blansko patří pod investora BEC (Blue Elephant Company) Investment, který vlastní čtyři výrobní společnosti – Metru Blansko, Flajzar, Chemoplast a Lebeco. Dohromady pro skupinu pracuje zejména v Blansku kolem dvou set lidí. Nejnovějším členem skupiny je inovativní společnost Flajzar z Hodonínska. Investiční skupina ji koupila v prosinci 2013. Firma je známá například výrobou signalizačních zařízení pro rybáře.

Na veletrhu Amper v Brně představila novinku Fishtron Neon. Na jeden přijímač je možné napojit až šest vysílačů. Přístroj má majáček, který při zavážení krmiva umožní rybáři orientovat se v noci ve tmě. Přístroj také osvítí lovné místo v okamžiku záběru.

Skupina má za sebou i pilotní projekt pro ČEZ na elektronické zařízení na ochranu transformátorů, které zloději často kradou.