„Muž zemřel v noci ze čtvrtka na pátek. Z bezvědomí se neprobral. Jeho příčinou bylo těžké toxické poškození mozku po otravě metanolem," řekl Blanenskému deníku Rovnost primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Jak se muž metanolem otrávil, zatím není jasné. Doma u něj našli kriminalisté několik lahví alkoholu. Ze všech vyšetřovatelé odebrali vzorky a v laboratoři v Tišnově nechali provést testy. Všechny byly negativní. Při pátrání po zdroji smrtícího koktejlu byl klíčový také výslech otráveného muže. Toho však už kvůli jeho vážnému stavu policisté vyslechnout nestihli. „Muž se neprobral z bezvědomí, takže jsme ho nevyslechli. V pátrání pokračujeme, víc vám v tuto chvíli říct nemůžu," uvedla policejní mluvčí Iva Šebková.

Ve Vanovicích je otrava metanolem i po měsíci tématem číslo jedna. „Že muž na následky otravy metanolem zemřel, se po vesnici rozneslo už v sobotu. Je to tragédie. Nevím, co k tomu mám říct. Lidi samozřejmě teď nejvíc zajímá, čeho se napil. Jestli ten smrtící koktejl ještě nemůže někde kolovat a zabíjet dál," řekl starosta Vanovic Petr Dvořáček.

Smrtelná dávka

Podle primáře Vladimíra Zemánka přivezla muže do boskovické nemocnice manželka ve velmi vážném stavu. Hodnota metanolu v krvi dosahovala dvojnásobku smrtelné dávky - 1 200 miligramů na litr. Muž měl silné křeče v břiše, byl v bezvědomí, selhávalo mu srdce. „Velmi rychle jsme diagnostikovali otravu metanolem a zahájili intenzivní terapii," dodal Zemánek.

Z těla pacienta se lékařům podařilo hemodialýzou dostat většinu jedovatého metanolu. Hodnoty v krvi klesly na třicet miligramů na litr. „Vypadalo to na malý zázrak, že tak silnou otravu vůbec přežil. Jenže jeho stav se nakonec výrazně nezlepšil," řekl lékař.

Pančovaná slivovice

Při takzvané metanolové aféře na podzim roku 2012 zemřely desítky lidí v celé republice. Následoval zákaz prodeje tvrdého alkoholu.

Jeden vážný případ otravy metanolem tehdy zaznamenali lékaři i na Blanensku. V září 2012 byl v boskovické nemocnici hospitalizovaný osmatřicetiletý muž s vážnými příznaky otravy metanolem poté, co si přes internet koupil a následně vypil pančovanou slivovici.

„Byl v kritickém stavu, ale nakonec z nemocnice odešel po svých a v podstatě bez následků. Dá se to označit za zázrak," řekl k případu před časem primář Zemánek. Podle něj v té době ošetřovali další dva pacienty s otravou metanolem, ale ti na tom nebyli tak zle.