Čtvrteční ustavující zastupitelstvo na tom nic nezměnilo. „Vnímám to jako odpovědnost za další rozvoj města. S pokorou k lidem. Děkuji také dosavadnímu starostovi Ivo Polákovi a místostarostovi Jaromíru Roučkovi za odvedenou dlouholetou práci,“ uvedl krátce po svém zvolení nový starosta Blanska Jiří Crha.

Křesťanští demokraté získali ve volbách druhý nejvyšší počet zastupitelských mandátů. Pro město bude za ně na plný úvazek na pozici prvního místostarosty pracovat ředitel strojírenské firmy František Hasoň. Ten se jako dvojka kandidátky do zastupitelstva nedostal a byl prvním náhradníkem. Své místo mu ale uvolnil, podobně jako v předchozích letech svým stranickým kolegům, tajemník městského úřadu Josef Kupčík. „Zastupitelského mandátu se vzdám a zůstávám tajemníkem městského úřadu. Obě funkce ze zákona vykonávat souběžně nemohu. Prvním místostarostou za lidovce tak bude František Hasoň,“ řekl ještě před ustavujícím zastupitelstvem Kupčík.

Jeho krok se řadě lidem nelíbí. „Lídr lidovců znovu zůstal u jistého korýtka a místostarostou se stal člověk, kterého voliči nechtěli. Lidovci super, máte jedničku,“ okomentoval situace na webu čtenář Deníku, který se podepsal jako Petr Pan.

Ilustrační foto.
Adamovští školáci dostanou moderně vybavené třídy i s internetem. Za 29 milionů

Oproti minulým dvěma volebním obdobím je také post druhého blanenského místostarosty uvolněný. Zastávat ho bude dosavadní starosta Ivo Polák. „Pro město s jednadvaceti tisíci obyvateli jsou dva uvolnění místostarostové namístě. První místostarosta bude mít například nově na starosti agendu komunikace s místními částmi města a také s městskými společnostmi,“ řekl Crha. ANO 2011, Piráti a SPD končí v Blansku v opozici.

Jasno je už také ve všech ostatních městech na Blanensku. V Boskovicích zvolili nové vedení města na ustavujícím zastupitelstvu v úterý. Starostou je po čtyřech letech opět Jaroslav Dohnálek (ODS). Prvním uvolněným místostarostou pak Lukáš Holík (ANO) a druhým neuvolněným pak Radek Mazáč (STAN a Sportovci). Ustavující zastupitelstvo ve čtvrtek potvrdilo také post nového starosty v Letovicích. Tím se stal Petr Novotný (TOP 09, STAN a nezávislí) a místostarostou pak Radek Procházka.

Ilustrační foto.
Dušičky: delší otevírací doba hřbitovů i sváteční řidiči na silnicích

Adamov povede další čtyři roky dvojice Roman Pilát jako starosta a Jiří Němec jako místostarosta. Stejné obsazení má i radnice ve Velkých Opatovicích. Starostkou zůstává Kateřina Gerbrichová a místostarostou Jaroslav Bárta. Stejné je to i v Rájci-Jestřebí, kde v čele města zůstává starostka Romana Synakieviczová a místostarosta Zdeněk Vašíček.

Bez změn jsou i dva vedoucí posty v Kunštátu. Starostou bude další čtyři roky Zdeněk Wetter a místostarostou Libor Sedlák. Starostou nejmenšího města na Blanensku, Olešnice, zůstává dál Zdeněk Peša. Místostarostou je Josef Kánský.

Vedení měst na Blanensku

Blansko
Starosta: Jiří Crha (ODS)
1. místostarosta: František Hasoň (KDU-ČSL)
2. místostarosta: Ivo Polák (ČSSD)
Rada města: Zdeněk Grünwald a Jana Novotná (ODS), Ivo Stejskal a Radek Šinkora (Volba pro Blansko)

Boskovice
Starosta: Jaroslav Dohnálek (ODS)
1. místostarosta: Lukáš Holík (ANO 2011)
2. místostarosta: Radek Mazáč (STAN a Sportovci)
Radní: Vladimír Ochmanský, Miroslav Klíma a Karel Tlamka (ODS), Petr Axman (ANO 2011),

Letovice
Starosta: Petr Novotný (TOP 09, STAN a nezávislí)
Místostarosta: Radek Procházka (Občanská iniciativa)
Radní: Daniela Ottová (ČSSD), František Boček a Jan Královec (KDU-ČSL), Martin Hoder (Občanská iniciativa), Radek Musil (TOP 09, STAN a nezávislí).

Adamov
Starosta: Roman Pilát (SNK)
Místostarosta: Jiří Němec (ODS)
Radní: Jaroslav Budiš, Jana Burianová a Petr Kupka (SNK)

Velké Opatovice
Starosta: Kateřina Gerbrichová (Město lidem)
Místostarosta: Jaroslav Bárta (KSČM)
Radní: Petr Prosser a Ondřej Čada (Město lidem), Milan Mazura (ANO 2011)

Rájec-Jestřebí
Starosta: Romana Synakieviczová (Za rozvoj města)
Místostarosta: Zdeněk Vašíček (Za rozvoj města)
Radní: Hana Kuběnová (SNK a STAN), Jaroslav Málek (Za rozvoj města), Monika Nováková (ODS)

Kunštát
Starosta: Zdeněk Wetter (ČSSD)
Místostarosta: Libor Sedlák (ČSSD)
Radní: Aleš Havelka (ČSSD), Petr Sojka (Volba pro Kun. s pod. STAN), Marek Lepka (KDU-ČSL)

Olešnice
Starosta: Zdeněk Peša (SNK)
Místostarosta: Josef Kánský (KDU-ČSL)
Radní: Karel Kubíček a David Mareček (SNK), Pavel Adamec (KDU-ČSL)