Sociálních pohřbů, které jsou nejlevnější variantou pochování zesnulých, je stále víc. Podle majitelů pohřebních ústavů jde o celorepublikový trend, který se objevuje už od devadesátých let. „Lidé nemají peníze, někteří se o své příbuzné nestarají. Povinnost platit pohřeb potom připadne obci nebo městu. Navíc výrazně ubývá církevních obřadů. Věřících lidí už tolik není, jsou to spíš starší generace. Častější jsou v poslední době pohřby v obřadních síních a zpopelnění," popsal majitel pohřebního ústavu v Boskovicích Pavel Holub.

Narůstající trend sociálních pohřbů pozoruje i ministerstvo pro místní rozvoj, které zpětně vyplácí výdaje za ně obcím a městům. „Chceme na to reagovat, proto připravujeme novelu zákona o pohřebnictví. Důvodů nárůstu může být víc, například zrušení pohřebného. V posledních třech letech vyplatilo ministerstvo na tyto pohřby vždy okolo devíti milionů korun, přitom ještě v roce 2011 to bylo necelých šest," uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Do pohřebních ústavů chodí čím dál víc pozůstalých, kteří požadují nejlevnější formu pohřbu. Ta stojí kolem deseti tisíc. Ústav zařídí převoz zemřelého do krematoria, kde dojde k jeho zpopelnění. „Snažíme se cenou vyjít pozůstalým vstříc. U nás za tuto službu zaplatí do osmi tisíc. Nejdražší je ve velkých městech," dodal Holub.

Limit je 62 hodin

Pokud se k zesnulému do šedesáti dvou hodin nikdo nepřihlásí, musí pohřeb vypravit obec nebo město. „Radnice se téměř vždy uchylují k nejlevnější variantě zpopelnění," doplnil majitel boskovického ústavu.

Ceny pohřebních služeb výrazněji rostou ve velkých městech. V těch menších tolik ne. „Standardní pohřeb vyjde v našem ústavu asi kolem dvaceti tisíc. Záleží také na lokalitě, jestli je pohřeb v obřadní síni nebo v kostele. Do této částky jsme ale schopní se vejít," uvedl Holub. Podle něj je u nás pohřeb tabuizovaným tématem. „Lidé jsou víc zadlužení, méně zodpovědní a nemyslí na zajištění pohřbu," dodal.

Vedení města Blanska vypraví za rok asi šest sociálních pohřbů. To je víc než dřív. „Město na pohřeb uvolní peníze, které může získat refundací zpět od ministerstva pro místní rozvoj. Je to ovšem komplikované. Musí být řádně ukončené dědické řízení, které trvá třeba víc jak rok. Peníze navíc nemusí město dostat zpět úplně vždy," popsal tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Za jeden takový pohřeb zaplatí město asi sedm tisíc. „Jde o tu nejjednodušší formu pohřbu. Zpravidla jde o lidi, kteří nemají žádné příbuzné nebo byli zadlužení a nezanechali po sobě žádný majetek. Rodina se k nim pak nehlásí a zřekne se dědického řízení," doplnil Kupčík.

V Boskovicích větší nárůst pohřbů vypravených městem neregistrují. „Město vyřizuje za rok průměrně tři až čtyři pohřby. Zaplatí za ně okolo třiceti tisíc korun. Jeden vyjde na sedm až osm tisíc, podle vybrané pohřební služby. Jedná se vždy pouze o kremace, žádné jiné druhy pohřbů město nedělá," dodal tajemník Městského úřadu Boskovice David Škvařil.

KLÁRA GROMSZKÁ