Jsou totiž lékaři, kteří je vydávat nemohou. „Část kolegů dosud nemá přístupové kódy, ačkoli o ně žádali už v roce 2017. Je jich zhruba deset až patnáct procent,“ sdělil Ivo Procházka z krajské pobočky sdružení praktických lékařů.

Podobný problém mají odborníci z brněnského lékařského centra Lázně. „V zařízení máme víc lékařů a je potřeba, aby každý měl vlastní certifikát. Dosud chybí asi polovině. Lidé však zatím o elektronickou formu receptu velký zájem nemají. Hlavně starší pacienti chtějí všechno na papíře,“ uvedla ředitelka centra Eliška Břoušková.

Na konci ledna čekaly na certifikát v republice tři tisíce lékařů. „Státní ústav pro kontrolu léčiv zatím vyřídil přes třiačtyřicet tisíc žádostí. Zbylí lékaři čekají na ověření u České lékařské komory,“ vysvětlila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ilustrační foto.
První dny elektronických receptů: fungují, ale jsou pomalejší

Podle Procházky má systém eReceptu stále velké nedostatky. „Například zaslání receptu formou SMS zprávy má fungovat od konce ledna. Jenže zatím to umí jen jeden systém. Potíže jsou i s aplikací, která velmi často chybuje. Problém mám také s identifikací pacientů v registru. Jednu pacientku systém opakovaně považuje za cizinku a odmítá jí vystavit recept na úhradu pojišťovnou,“ popsal lékař.

eRecept
∙ Za letošek lékaři vypsali přes pět milionů eReceptů.
∙ Pacienti je dostanou přes SMS zprávu, e-mail, aplikaci nebo na papírové průvodce.
∙ Na certifikát pro vydávání eReceptu stále čekají tři tisíce lékařů.

Měsíc s eReceptem zhodnotili i lékárníci. „Systém je poměrně stabilní. V praxi si ale všímáme potíží, třeba s papírovou průvodkou. Proto jsme vytvořili pomůcku s doporučením, co na ní být má a co ne,“ řekl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Na technické potíže poukazují i lékárníci z Brna. „Když vypadne internet či proud, nikdo nedostane nic. Nachystání eReceptu navíc trvá déle, mám pak méně času mluvit s pacientem a vysvětlit mu užívání,“ řekla anonymně jedna z lékárnic.

Kvůli zavedení eReceptu někteří lékaři v kraji tvrdili, že skončí. Ministerstvo zdravotnictví loni masivnější ukončování praxí nezaznamenalo. „Jejich počet je na stejné úrovni,“ ujistil ministr Adam Vojtěch.

Prohlídka Olympijského parku na brněnském výstavišti.
Přijďte na kávu do mobilní redakce Deníku. Na Olympijský festival

Několik lékařů v kraji praxi ukončilo. V Drnholci na Břeclavsku a Olbramovicích a Jiřicích u Miroslavi na Znojemsku uzavřel ordinaci v prosinci pediatr Pavel Kosek. „Důvod je čím dál větší nárůst administrativy, poslední kapkou eRecept,“ vysvětlil už dřív Kosek.

Několik lékařů předčasně odejde do důchodu v Brně.