Podle místních obyvatel si kvalitu a přijatelné ceny dlouhá léta drží například restaurace Punkva na pěší zóně v Rožmitálově ulici. Nabízí i závodní stravování. Hlavní jídlo se tam na oběd dá koupit za 120 korun, za polévku pak příchozí zaplatí do třiceti korun. Vyhlášený je smažený vepřový řízek s bramborovým salátem a svíčková na smetaně. V poledne restauraci plní ve velkém úředníci, důchodci i místní podnikatelé.

„Na Punkvu chodím na oběd s partou kamarádů dobře přes dvacet let. Vaří tam výborná domácí jídla za velmi přijatelný peníz. Kvalitní, nešizená a moc chutná. Nemám nejoblíbenější pokrm, ale když jsou tam kynuté knedlíky, tak je to pro mě velký svátek,“ pochvaluje si nabídku oblíbeného podniku například Zdeněk Novák z Blanska.

Boskovičtí plánují obnovu parku u Zámeckého skleníku.
Boskovičtí plánují obnovu parku u Zámeckého skleníku. Žádají o dotaci

Velkou chválu pěje řada strávníků také na restauraci Na Pražci, která funguje na blanenském vlakovém nádraží. Některé pokrmy jsou sice dražší, ale zase potěší větší porce. V poledním menu se do 150 korun zákazník vleze. Bramboračka, kuřecí prso se sýrem a hranolky tam na oběd přijdou na 149 korun.

„S rodinou chodíme Na Pražec někdy na oběd, někdy na oslavu. Oblíbené jsou i hospodské kvízy. Obsluha je milá, rychlá. Jídla jsou výborná a na Blansko cenově dostupná. Navíc je tam po rekonstrukci moc pěkné prostředí. Nejradši si dávám topinku s masovou směsí a nivou,“ uvedl jeden z hostů Petr Novotný.

Většina restaurací se v uplynulých měsících kvůli nárůstu cen energií a cen potravin nevyhnula zdražení. I kvůli tomu o část zákazníků přišla.

Kozí farma ze Šošůvky má Zlatý klas. Za krém Janínek.
Kozí farma Sedlákových ze Šošůvky má Zlatý klas. Za krém Janínek

„Museli jsme to cenově vybalancovat, protože lidé šetří. Za polední menu už nejsou někteří ochotni platit vyšší částky. Pondělky bývají slabé, to lidé dojídají v práci zbytky z víkendu. Pátky zase mají často volno. Spousta lidí navíc pracuje po covidu dlouhodobě z domu, kde si oběd raději uvaří sami. Podle mě ale máme pořád slušnou cenu za polední menu,“ tvrdí provozní blanenského podniku U Slunce Michaela Pazderová.

Zdroj: Deník/Jan Charvát

Největším tahákem podle ní v jídelním lístku bývá smažený řízek. Ať už vepřový nebo kuřecí. Podobně jako smažený sýr.

Ekonom společnosti Cyrrus Petr Pelc v blízké budoucnosti další razantní nárůst cen v restauracích nečeká. „Už jsme za stropem zvyšování cen energií a inflace by měla v příštím roce klesat. Menčíka za dvě stovky nás asi čekají, ale ne všude. V řadě restaurací to bude třeba i o třetinu levnější,“ tvrdí odborník.

Druhý zářijový víkend v Mikulově na Břeclavsku patří Pálavskému vinobraní.
Jižní Morava patří mezi dva nejnavštěvovanější kraje. Turisté přijedou za vínem

Podotkl ale, že pokud restauratéři sníží kvalitu, aby nalákali na levnější jídla více zákazníků, je jen otázkou času, než vyvstane nějaký problém, třeba i s hygienou. „Riziko pak není adekvátní k tomu, aby ušetřili třeba dvacet korun na meníčku," upozorňuje ekonom.

Tipy na restaurace v Blansku s obědem kolem sto padesáti korun:
Na Pražci: polední menu od 139 do 185 korun
Punkva: polední menu od 115 do 180 korun
U Slunce: polední menu od 129 do 189 korun
Zámecká sýpka: polední menu od 129 do 195 korun
U Štěpánků: polední menu 139 korun
U Golema: polední menu od 129 do 159 korun
Pizzaz: polední menu od 139 do 149 korun
Myslivna: polední menu od 125 do 149 korun
U Ledu: polední menu od 105 do 150 korun (bez polévky)