Ostatky v Těchově

Při koblihu a něčem ostřejším na zahřátí se budou zítra lidé veselit v Blansku na Těchově. Jak uvedl Pavel Bezděk, starosta z pořádajícího hasičského sboru, sraz masek bude o půl jedné v pohostinství U Sluníček. „Večer pak v kulturním domě začne od devatenácti hodin sousedské posezení. Je připravena pestrá tombola, masopustní pohoštění a volba nejvtipnější masky z průvodu," nalákal Bezděk a doplnil, že o dobrou muziku se postará Ladislav Kunc.

Na tradiční masopust se chystají zítra také ve Žďáru. Tam masopustní průvod vyrazí do ulic v jedenáct dopoledne. V sedm večer pak Žďárští v kulturním domě pochovají basu a masopust zakončí ostatkovou merendou. Při ní bude hrát kapela Festa.

Masopust nebude jen na vesnicích, ale i ve městech. V Adamově připravil Městský klub mládeže na pátek ostatkový průvod. „Masky se sejdou ve tři odpoledne v našem klubu, o čtvrt hodiny později vyjde průvod a cíl bude na hřišti v ulici Jilemnického, kde budou připraveny soutěže," prozradila pracovnice klubu Vlasta Volgemutová.

Kudy teče, tudy léčí, nohy, ruce, záda, plíce, dobrá slivovice. Tímto veršovaným sloganem zvou zahrádkáři z Lipovce na sobotní košt slivovice. Pořádají ho již po deváté. V lipovecké sokolovně začíná ve čtyři hodiny odpoledne. O půl sedmé večer budou pořadatelé losovat ceny od sponzorů a zároveň vyhlásí tři nejlepší vzorky pálenek. Vstupné je dobrovolné.

Loni návštěvníci koštu ochutnali devětapadesát různých pálenek. Ze švestek, jablek, rynglí, třešní, meruněk, hrušek nebo různých směsek. Mimo soutěž se koštovaly také dva likéry. „Každý ze soutěžících věnoval půl litru své pálenky. Lahve byly očíslované a příchozí na papírek napsali podle svého tři nejlepší pálenky. Který soutěžící získal nejvíce hlasů, vyhrál. Vyhodnotili jsme také druhé a třetí místo," řekl za pořadatele Jan Sedlák s tím, že do soutěže se zapojili se svými pálenkami lidé nejen z Lipovce. Ale také z Jedovnic, Kotvrdovic, Krásenska, Senetářova, Holštejna, Ostrova a dalších.

A jak vůbec na myšlenku pořádání koštů Lipovečtí přišli? „V nedalekém Krásensku pořádali v roce 2004 první košt slivovice. V Lipovci máme pálenici a spousta místních pálí. Tak proč neudělat košt? V roce 2005 jsme tedy udělali první," zavzpomínal na první ročník akce jeden z pořadatelů František Koudelka. Loni návštěvníkům lipovecké sokolovny nejvíc chutnala slivovice Luďka Kolmačky z Lipovce.

Rybářský bál

Kdo má chuť si zatančit, může vyrazit o víkendu na ples. Těch se na Blanensku koná celá řada. Rybáři z Blanska pořádají zítra už osmnáctý Rybářský bál. Ten začne v osm večer v blanenském Dělnickém domě. Příchozí se mohou těšit na hudbu kapely Medium Blansko, taneční představení žáků soukromé základní umělecké školy manželů Jeřábkových i bohatou tombolu. K večeři se kromě jiného budou podávat i ryby. V nabídce občerstvení účastníci bálu najdou i míchané nápoje.

Komu se líbí kresby a grafiky, může v neděli přijet do Adamova. Prostory výstavní síně ve Společenském centru v adamovské ulici Komenského zaplní díla výtvarnice Pavly Dvorské. Vernisáž výstavy začíná ve tři hodiny odpoledne. V kulturním programu vystoupí kytarista Miloš Pernica. „Výstava potrvá až do devatenáctého února. Otevřeno bude denně od jedné do pěti hodin odpoledne," řekla vedoucí Městského kulturního střediska Adamov Jitka Králíčková.