Nyní pracuje jako rozhodčí a organizátor při soutěžích, modeluje spíš rekreačně. „Chci i ve svém pokročilém věku stále něčím přispívat. Modelování už není pro mě, ale čtyřicet let zkušeností můžu užít i jinak,“ vysvětluje dvaasedmdesátiletý Jiří Kašpar.

Zlatou éru raketového modelářství odstartoval Jurij Gagarin, který v roce 1961 obletěl Zemi. „Byla to tehdy velká mánie. Zvláště pak v Československu. Tady jsme se dostali i k dobrým motorům, proto jsme také byli jednou z prvních zemí, kde se raketové modelářství rozjelo,“ popisuje muž.

Ilustrační foto.
Kapři, pozor. Začíná výlov rybníka v Jaroslavicích

Dnes pracuje na tom, aby ke koníčku přilákal další lidi, zejména pak děti. „Mám kroužek v letovickém Středisku volného času. Tady s dětmi rakety stavím a učím je, jak je vypouštět. To je to, co mě v současnosti nejvíce baví,“ sděluje.

Jiří Kašpar je pořadatelem Mistrovství republiky v raketovém modelářství. Kromě organizační pozice je rozhodčím. Právě tato role ho zavedla na různá místa po celém světě. „Rozhodčího jsem dělal na různých místech po světě, nejzajímavější byl asi Bajkonur, odkud létaly rakety Sojuz,“ vypráví.

Vzpomínkový ceremoniál se konal na náměstí Svobody v Blansku.
Blanenští skauti při výročí vyvěsili českou vlajku, slavilo se také v Letovicích

Přestože se už závodů neúčastní, ostatní členové staví soutěžní rakety dál. Ty musí dodržovat přesné parametry raketomodelářské federacea jsou stavěné tak, aby měly co největší výkon. „Z jedenácti členů, co rakety staví, jich většina dělá závodní rakety. Máme tu ale i pár modelářů, kteří mají radši repliky existujících raket,“ vysvětluje modelář.

JAKUB SEKANINA

Momentka z Velkých Opatovic zachytila v říjnu 1918 oslavy místních k ukončení války a vzniku nové republiky. O několik dní později vysázeli Opatovičtí šestnáct lip svobody. Do současnosti se zachovala jediná z nich.
Blanensko před sto lety: lidé zpívali a sázeli stromy