Nedostatek krve trápí Fakultní nemocnici Brno. Nejvíce jí momentálně chybí krevní skupina 0-. „Mnoho lidí má dovolenou a je tak snížený přísun darujících. V případě nedostatku dárce oslovujeme i skrze sociální sítě. A musím říci, že vždy zareagují,“ pochválil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Podle primářky Hematologického a transfuzního oddělení kyjovské nemocnice Jitky Hovadíkové Kujíčkové je krevní skupina 0- vzácná, protože může pomoci každému pacientovi, nehledě na jeho krevní skupinu. „V posledních týdnech máme dobré zásoby, takže každodenní provoz nemocnice pokryjeme bez problému,“ sdělila. Dodala, že dárcovství v létě limituje zejména vyšší aktivita klíšťat a dovolená v oblastech s výskytem krví přenosných chorob.

S jinými krevními skupinami mají problém v Nemocnici Tomáše Garrigua Masaryka v Hodoníně. „Aktuálně jsou potřeba dárci s krevními skupinami A+ a B+,“ uvedla za nemocnici Hana Raiskubová.

Sníženého počtu dárců si všímají i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Krev jim dodávají jiné nemocnice z republiky, neboť zatím nemají vlastní odběrové místo. „Problém s dodáním určité krevní skupiny nyní nemáme, ale je znát, že je dárců méně,“ sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Ilustrační foto.
Slibovali prodej, doteď čekáme, vadí lidem. Přístup měst k obecním bytům se liší

Od podzimu tu však plánují vlastní odběrové místo zavést. „Rozhodli jsme se u krevní banky vytvořit odběrové místo, abychom získali vlastní dárce krve a nemuseli krev v případě potřeby nakupovat. Začneme odběrem jeden den v týdnu, postupně je rozšíříme,“ přiblížil ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Úbytek odběrů krve pozorují také v brněnské klinice SurGal. „Měli jsme tu rekonstrukci, takže lidí bylo méně. Ale bylo to i tím, že je většina na dovolené,“ uvedla laborantka Lucie Fusková.

Na podzim se chystá darovat jednadvacetiletý Brňan Lukáš Bastl. „Krev poskytuji od svých osmnácti let. Lidé by se dárcovství neměli bát, je úžasné pomoci jinému člověku,“ sdělil.

V Úrazové nemocnici v Brně je pouze krevní banka, odebírá tedy z nejbližších transfuzních stanic. „Zatím jsme zásobení. Krevní skupiny 0- se vždy snažíme mít co nejvíce, protože je vhodná pro všechny pacienty,“ uvedla analytička hematologie Jindra Kučerová. Dostatek krve je také ve vyškovské nemocnici. „Máme hodně dárců, takže se nám ještě nestalo, že bychom museli kupovat krev z jiných transfuzních stanic či oddělení,“ uvedla hematoložka Růžena Závodná z Nemocnice Vyškov. 

Jana Kopecká