Že se někdo pustil do přístavby k chatě zhruba půl metru od jeho pozemku, zjistil Květoslav Vybíhal loni v polovině května. Ihned zavolal policii, protože část hlíny vyváželi dělníci do jeho lesa. Za pár dní byla hlína z lesa odvezená. Přístavba ale rostla dál. „V té době to stavěl na pozemku, který vůbec nebyl jeho," tvrdí Vybíhal. Blaška ale říká, že přístavbu dělal na svém pozemku, ale chyby nastaly při digitalizaci katastrálních map.

Čtrnáctého května poslal Květoslav Vybíhal stížnost na stavební úřad do Boskovic. Tam dopis měsíc ležel a nic se nedělo. Sedmnáctého června vydal stavební úřad nařízení o bezodkladném zastavení stavebních prací na přístavbě chaty. Za pět dní měl ovšem Blaška v ruce čestné prohlášení od majitelů pozemku, na kterém podle Vybíhala Blaška stavěl. Stálo v něm, že stavba do jejich vlastnických práv nezasahuje a že se v ní tedy může pokračovat.

Prohlášení uzavírala věta, že Tomáš Blaška jedná o odkoupení pozemku, což se později také stalo. „Od stavebního úřadu i odboru životní prostředí jsem měl od začátku povolení, že můžu stavět," řekl Blaška.

Na přístavbě domu tak mohl majitel nadále pokračovat. Květoslav Vybíhal se s tím však nechtěl smířit. Pozemek sice už byl Tomáše Blašky, ale evidovaný jako lesní pozemek. Ne stavební parcela.

Kontrola úředníků

Koncem července loňského roku byla na místě kontrola z České inspekce životního prostředí. „Parcela byla stavebníkem již odkoupena, ale dosud nebyla vyňata z pozemku určeného k plnění funkce lesa. Současný stav je tedy v rozporu s lesním zákonem," stojí v protokolu z kontroly, který vypracoval Aleš Dostál a Vladimír Landa.

Inspekce proto poslala spis na Městský úřad do Boskovic, aby danou věc dořešil. Odbor životního prostředí na boskovickém úřadě dal majiteli Tomáši Blaškovi pětitisícovou pokutu. Zaplacením pokuty celá kauza skončila.

Česká inspekce životního prostředí totiž nenaznala, že by zásahem do lesa ohrozil Blaška životní prostředí. „Pokuta byla vyměřena za aktuální stav, který je však už historický. V tento moment je už vše vyřešeno," sdělil Blaška a připomněl, že vše podle něj způsobily nepřesnosti při digitalizaci map.

Květoslav Vybíhal ale není se závěrem úředníků spokojený. Nic se podle něj nevyřešilo. Základy přístavby jsou od jeho lesa šedesát centimetrů a část střechy dokonce podle něj přesahuje nad jeho pozemek. „To nikoho nezajímá, ani že v budoucnu budou té chatě překážet moje stromy," prohlásil Vybíhal.

Slova o přesahu na Vybíhalův pozemek Blaška ovšem odmítá. „Z našeho pohledu je okapová římsa přesně na hranici pozemku, proti které nevznesl pan Vybíhal žádnou stížnost," dodal Blaška.

Jestli ještě podá stížnost nebo trestní oznámení na policii, zatím Květoslav Vybíhal neví. „Teď přes léto nemám čas, ale až si jej udělám, tak nejspíš půjdu na policii a budu chtít vědět, jak je možné, že stavební úřad takto konal bez našeho svolení," prohlásil muž.

MAREK OSOUCH