Teploty nad bodem mrazu a žádný sníh. Co jedni mohou v lednu považovat za příjemné počasí oproti třeskutým mrazům, pro provozovatele lyžařských areálů je pohroma. „Zatím jsme v provozu, ale co bude dál, se rozhodujeme ze dne na den," řekl například správce ski areálu v Olešnici Pavel Hlaváček.

Ski areál v Hodoníně u Kunštátu lyžařskou sezonu ještě ani nezahájil a na běžkařských trasách na Blanensku v okolí Kořence a Suchého není po sněhu také ani památky.

Přes počasí, které zimním radovánkám příliš nepřeje, je ski areál v Olešnici stále v provozu. „Zatím se držíme, ale kvalita sněhu už není nic moc, sníh je rozbředlý. Teď skončily prázdniny, kdy si k nám lidé ještě cestu našli, ale v následujících dnech se uvidí, jestli bude mít vůbec cenu pokračovat v provozu. Rozhodujeme se ze dne na den, možná i z hodiny na hodinu, takže co bude dál, teď říci nedokážu," popsal v pondělí situaci správce ski areálu.

Naději na zlepšení ale Hlaváček neztrácí. „Snažíme se provoz areálu udržet, o víkendu hlásí ochlazení, tak uvidíme. Víkend je ale ještě daleko," řekl Hlaváček.

Stálí návštěvníci

Na sjezdovce nyní Olešničtí mají kolem čtyřiceti centimetrů sněhu. „Někde je ho víc, někde méně. Snažíme se sníh upravovat tak, aby nevznikala holá místa. Stále se tak u nás lyžuje po celé délce sjezdovky," popsal Hlaváček s tím, že v provozu je jeden vlek – kotva a jeden dětský vlek. „Funguje i lyžařská škola a veškeré služby, jako je půjčovna lyží, restaurace a podobně," dodal Hlaváček.

Nyní podle něj do Olešnice míří hlavně stálí návštěvníci. „Vídáme zde nyní hlavně známé tváře, lyžaře, kteří jsou na olešnický areál zvyklí a mají rádi svůj klid a volnou sjezdovku," řekl správce areálu.

Ve středu se ale do Olešnice chystají snowboardisté. „Budou zde pořádat závody," podotkl Hlaváček.

Podobná zima bez sněhu byla podle něj naposledy v roce 2006. „To byl olešnický areál v provozu asi jen dvacet dní. Od té doby takhle teplá zima, jako je letos, nebyla. Oproti loňsku, kdy se lyžovalo až do dubna, je to velký rozdíl," dodal Hlaváček.

S nezvykle teplou zimou se potýká i lyžařský areál v Hodoníně u Kunštátu. „Tato zima je, co se týká počasí, opravdu mimořádná. Lyžařskou sezonu jsme ještě ani nezahájili," řekl provozovatel tamního lyžařského areálu Josef Kšica. Minulou sezonu přitom v Hodoníně zahajovali už před Vánoci.

Čekají na mráz

Nyní tak v Hodoníně u Kunštátu čekají na mráz. „Trocha sněhu na sjezdovce zůstala, něco roztálo. Jakmile ale začne mrznout, sníh vyrobíme a areál otevřeme, i kdyby to mělo být třeba jen na měsíc," uvedl Kšica.

V provozu nejsou ani lyžařské areály v Hlubokém u Kunštátu a v Hořicích. „O budoucnosti areálu v Hořicích jednáme s městem. Je to běh na dlouhou trať," řekl Jiří Škaroupka z blanenského Sokola, který je spoluvlastník areálu.

Vyžití v těchto dnech na Blanensku nenajdou ani příznivci bílé stopy. Běžecké lyžařské trasy kolem Suchého a Kořence jsou bez sněhu. „V minulé sezoně skútry poprvé upravovaly stopu třináctého prosince. Potom to bylo se sněhem nějaký čas horší, takže skútry na trasu vyjet nemohly, ale stále se lyžovalo a vydrželo to až do Velikonoc," popsal Vlastimil Štefl, který přípravu tratí zajišťuje.

V této sezoně si běžkaři bílé stopy užili jen pár dní. „Napadlo trochu sněhu na začátku prosince. Pár běžkařů se tak vydalo lyžovat. V lesích se lyžovat ještě nedalo, ale pár stop bylo na golfovém hřišti a na polích," řekl Štefl. Sníh ale vydržel jen pár dní a na někdejších běžkařských trasách se nyní zelená tráva.

To mrzí například Patrika Plhoně z Boskovic. „Věnuji se sjezdovému lyžování, a čím jsem starší, tím víc také běžkám. Běžkařské trasy kolem Kořence jsou perfektní, na Drahanské vrchovině je krásně, navíc to máme skoro za rohem. Těšil jsem se, že tam zase tuto zimu vyrazím, takže je škoda, že zatím nenapadl sníh," řekl Plhoň s tím, že pro sjezdové lyžování rád využívá areál v Olešnici.

„Tam je to zase perfektní pro rodiny s dětmi, je tam dětský vlek i dobré zázemí. Češi si zvykli na to, že se lyžařské areály staví i v nižších polohách a nemusejí tak za lyžováním nikam daleko dojíždět. Bohužel ale takové areály se někdy potýkají s nedostatkem sněhu. Teď je to ale se sněhem špatné například i v Krkonoších a jiných větších lyžařských střediscích. Doufám proto, že se počasí umoudří a sníh ještě napadne," dodal lyžař.