Na několika sražených stolech pod okny stojí dlouhá řada očíslovaných lahví s pálenkami. U vchodu jsou zase stoly s nakrájenými klobásami a chlebem na zajezení. Před stoly s pálenkami je pěkně živo. „Nalejte mi pětatřicítku. Já chci jednadvacítku. Třešňovice. Ta píše. Já si dám teda i do třetí nohy,“ létají hlášky ze špalíru degustátorů. Mezi nimi je kupodivu i dost žen. „Na koštu jsme už poněkolikáté. Bydlíme naproti sokolovny. Takže to máme opravdu kousek,“ hlásí Vojtěch Zouhar, který na tradiční košt dorazil s manželkou. Do soutěže přihlásil dvě vlastní pálenky. Z meruněk a rynglí. „Ochutnali jsme už několik vzorků, ale na ty naše jsme ještě nenarazili. Jestli v soutěži zabodujeme? Určitě, vždyť naše meruňka je dělaná s láskou,“ usmívá se Zouhar.
Devětapadesát pálenek
Uprostřed tanečního parketu sokolovny si třesu rukou s Janem Sedlákem. Koštu šéfuje v zelené čapce s nápisem lipoveckých zahrádkářů. Společně s jeho kolegou Františkem Koudelkou odcházíme k jednomu ze stolů trochu stranou. „Loni jsme košt chtěli zrušit. Úroda byla bídná a moc se toho nevypálilo. Jenže přerušit tradici byla škoda, tak jsme košt uspořádali. A paradoxně jsme měli v soutěži osmapadesát vzorků. Další úroda už byla dobrá. Loňský rekord jsme překonali o jeden vzorek,“ řekl předseda lipoveckých zahrádkářů Jan Sedlák. Sám do soutěže přihlásil pálenku z jablek a také z třešní.
Návštěvníci koštu ochutnali devětapadesát různých pálenek. Ze švestek, jablek, rynglí, třešní, meruněk, hrušek nebo různých směsek. Mimo soutěž se koštovali také dva likéry. „Každý ze soutěžících věnoval půl litru své pálenky. Lahve byly očíslované a příchozí na papírek napsali podle svého tři nejlepší pálenky. Který soutěžící získal nejvíce hlasů, vyhrál. Vyhodnotíme také druhé a třetí místo,“ upřesnil Sedlák s tím, že do soutěže se zapojili se svými pálenkami lidé nejen z Lipovce. Ale také z Jedovnic, Kotvrdovic, Krásenska, Senetářova, Holštejna, Ostrova a dalších.
A jak vůbec na myšlenku pořádání koštů Lipovečtí přišli? „V nedalekém Krásensku pořádali v roce 2004 první košt slivovice. V Lipovci máme pálenici a spousta místních pálí. Tak proč neudělat košt? V roce 2005 jsme tedy udělali první,“ zavzpomínal na první ročník akce František Koudelka, který v sobotu soutěžil s pálenkou z třešní a směsky rynglí se švestkami.
Švestka opět nejlepší
Po krátké exkurzi do historie a pravidel lipoveckého koštu se dávám do řeči s loňským vítězem této akce. Třiašedesátiletým Aloisem Zouharem ze Senetářova. „Loni jsem vyhrál se švestkou. Letos jsem přihlásil opět švestku a také hruškovici. Pálím výhradně z úrody z mojí zahrádky. Nejlepší jsou švestky anebo slívy, durancie. Slivovici mám rád. Jak se říká: Kudy teče, tudy léčí,“ pousmál se Zouhar.
A úsměv na tváři mu vydržel i do konce koštu. Se svojí slivovicí totiž obsadil druhé místo. Nejvíce pak návštěvníkům lipovecké sokolovny chutnala slivovice Luďka Kolmačky z Lipovce. Třetí skončil další z domácích, František Koudelka s třešňovicí.