„Nejdříve jsme měli jen pár zvířat pro radost. Časem se jejich počet zvětšoval a v Brně jsme začali mít problém s jejich uskladněním. Proto jsme hledali místo na vesnici, kam bychom se mohli přestěhovat. A objevili jsme Ústup,“ vzpomíná Yvona Okáčová.

Přítulný pes Bady i stádečko koní přitahovali pozornost lidí v okolí a tak Okáčovi napadlo se zvířaty začít pracovat. „Jezdila jsem s Badym na návštěvu k babičce do domova do Letovic, než sem si ji zvala k sobě, a tam sem viděla, jak přítomnost přítulného pejska pomáhá starým a osamělým lidem. Tehdy jsme si řekli, že bychom mohli začít se zvířaty pracovat i pro ostatní lidi. A tak vznikla naše Farma U Lamáka,“ vypráví chovatelka.

Canisterapie, hiporehabilitace i lamoterapie. Farma U Lamáka v Ústupu nyní nabízí různé druhy léčby pomocí kontaktu se zvířetem. Zaměřuje se hlavně na lidi, kteří jsou psychicky nemocní a na staré lidi. „Při práci s klienty používáme koně, psa a od loňského roku i lamy. Jezdí k nám hlavně lidé z ústavu pro duševně nemocné, kteří se tu učí kontaktu zvířaty. Například u koní to není jenom ježdění, ale i péče o ně, lidé se učí naslouchat jejich potřebám, komunikovat s nimi, krmí je nebo se s nimi mazlí. Například duševně nemocní se často při práci se zvířetem otevřou snadněji než s lidmi,“ popisuje Okáčová.

V loňském roce přibyly ke koním a psovi dvě lamy. Samec Malevit a samička Vendulka. „Lamy nás lákaly už dřív, jejich chov byl ale obtížný. Až když už nebylo potřeba zvláštní povolení, pořídili jsme si z Německa lamáka Malevita, kterému říkáme Vilík, a samičku Vendulku. A je to asi dva měsíce, co se jim narodilo lamí miminko Viktorka,“ říká Yvona Okáčová.

Práce s lamami nabízí podle chovatelky zase trochu něco jiného než práce s koňmi. „Někteří klienti, například autisté, mají potřebu udržet si svůj vlastní prostor a nevyhovuje jim, když k nim zvíře přiběhne samo. Právě pro ty je ideální lama, která je sice také zvídavá, ale odtažitější a oni si ji musí nejdřív získat,“ dodává Okáčová.