Bronzový poklad se stane součástí stálé expozice boskovického muzea. „Předměty vystavíme v samostatné vitríně a budeme jim věnovat zvláštní pozornost. Návštěvníci je uvidí od dvanáctého září," řekla ředitelka Muzea Boskovicka Dagmar Hamalová.

Podle archeologa z boskovického muzea Romana Malacha se jedná o ojedinělý nález. „Je to unikátní, co se týče množství i kvality. Nic podobného zatím v boskovickém muzeu nemáme. Občas se podaří najít jednotlivé kusy, ale takto početný soubor se na Boskovicku doposud najít nepodařilo," vysvětlil Malach.

Podle něj se jedná o předměty z pozdní doby bronzové. „Je to pozůstatek po lidech kultury lužických popelnicových polí, kteří v tomto regionu žili asi před třemi tisíci lety," popsal archeolog.

Lokalitu, kde po tři tisíce let poklad ležel, chce muzeum udržet v tajnosti. „Doposud jsme o nalezišti nevěděli. Plánujeme tedy lokalitu ještě podrobně prozkoumat, takže její přesnou polohu zatím prozradit nemohu. Chceme ji totiž uchránit před nájezdy zvědavců," řekl Malach. Prozradil ale, že několik předmětů leželo u prameniště vody. „Pravděpodobně tedy měly tyto předměty kultovní účel," řekl archeolog.

Dvě bronzové spony, deset náramků, tři srpy, dlátko a sekerku ze slitiny mědi našli Jakub Rozsýval a Vlastislav Konečný z Letovic díky detektorům kovů. „Hledání s detektorem se věnuji asi tři roky. Zatím se mi ale nepodařilo najít nic podobného. Věci jsme s kolegou našli na Boskovicku, tak jsme se rozhodli je věnovat boskovickému muzeu," uvedl Rozsýval.

Aby sbírku v muzeu mohli vystavit, museli předměty nejdříve zakonzervovat. „Konzervace trvala tři týdny. Do září už budou předměty připravené k vystavení," dodal archeolog Malach.