Předměty se pak kupí na obecních úřadech ve ztrátách a nálezech. Podle nového občanského zákoníku je musí obce skladovat tři roky. Pokud si je však někdo do té doby nevyzvedne, tak propadnou městu. „Na úřadě věc zaevidujeme do knihy ztrát a nálezů, označíme a uložíme. Seznam těchto věcí pak pravidelně zveřejňujeme na úřední desce a na našich internetových stránkách," popsala obvyklý postup Hana Kolmačková z Městského úřadu Blansko.

Když někdo najde věc, u níž je zřejmé, že ji její majitel ztratil a například podle občanského průkazu lze poznat, komu patří, má povinnost ji vlastníkovi vrátit. Když se majitel nedá zjistit, je nutné věc odevzdat na úřad obce, kde byla věc nalezena. „Když vlastník přijde pro nalezenou věc, musí prokázat svoji totožnost a předmět popsat. U mobilního telefonu popsat třeba značku a vzhled. Pokud je zamčený, tak ho i odemknout. V případě klíčů lidé většinou přinesou rezervní, který se pak se ztracenými klíči porovná," řekla dále Kolmačková.

I značky aut

Lidé nejvíc ztrácejí klíče od aut a domů, peněženky s doklady i penězi, mobilní telefony, igelitové tašky a kabelky, ale i jízdní kola. „Majitelé je někam odstaví a pak neví kam. V poslední době jsou častější i nálezy registračních značek z aut. Někdy spolupracujeme i s policisty, abychom zjistili, jestli nalezená věc není hlášena jako ukradená. Majitele pak hledáme prostřednictvím hlášení rozhlasu, spoluprací se sousedními obcemi, v případě zvířat oslovujeme útulky," vyjmenoval Antonín Kotlán z městské policie v Rájci-
Jestřebí.

Nalezených věcí je letos na Blanensku zhruba stejně jako ve stejném období loni. Ale třeba v Boskovicích letos evidují dvakrát víc nálezů než v minulém roce, v Adamově naopak o polovinu méně.
Většinou se podaří najít zhruba polovina ztracených věcí. Největší úspěšnost je u majitelů ztracených zvířat. Obvykle se jedná o zatoulané psy, ale letos v Rájci-Jestřebí objevili i ztracené ovce. „Jednalo se o malé stádo. Nalezeno bylo na hranicích města, šlo směrem do centra. Majitele se podařilo najít starostce města v sousední obci. Zvířata byla na útěku zhruba jeden den. Na místě si je pak převzal jejich majitel," dodal Kotlán.

Pokud se vlastník o nalezenou věc do tří let nepřihlásí, připadá podle zákona obci. Ta s ní pak naloží podle svých vnitřních pravidel. „Co nemá hodnotu, se likviduje nebo vyhodí. Některé věci zasíláme na orgány státní správy. Hlavně občanské průkazy z jiných obcí, platební karty a registrační značky. Pokud se jedná o peníze, přidají se do městského rozpočtu. Některé věci se můžou i prodat, například kola," doplnila Kolmačková.

DOMINIK ABSOLON