Jednou z nespokojených pacientek je například Drahomíra Buchtová. „Jsem invalidní. Autem jsem zajela do areálu nemocnice, kde jsem ke svému překvapení nezaparkovala. Kolemjdoucí mi poradila parkoviště nad ní. Byla jsem ráda, že zaparkuji a na interní oddělení to budu mít blízko. Jaké bylo moje zděšení, když jsem zjistila, že sice zaparkuji, ale musím obejít a následně projít celou nemocnici. V ten okamžik bych vraždila toho, který sice parkoviště vymyslel, ale vchod do areálu zřídil pouze pro zaměstnance," rozčílila se na webových stránkách Blanska žena.

Ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková ví, že lidé nejsou nadšeni z toho, že je zadní branka pro vchod do areálu přístupná pouze pro zaměstnance. Nemocnice ji přesto pro pacienty nikdy neotevře. Hlavním důvodem je především bezpečnost. „V souvislosti s celosvětovým děním a hrozbami nelze být vůči těmto událostem imunní. Bezpečnost hospitalizovaných pacientů i návštěv je pro nás naprostou prioritou. Prostory parkoviště nemonitorujeme, tudíž není zadní vchod nijak střežen," vysvětlila Danihelková.

Upozornila také, že si návštěvníci nemocnice zejména v zimních měsících občas stěžují na to, že se ve společných prostorách zařízení pohybují „podezřelé osoby". „Samozřejmě jde většinou o lidi bez domova, kteří se zde snaží přečkat mrazivé večery a nepředstavují pro nikoho větší nebezpečí. I to však budí v kolemjdoucích obavy. Co teprve by se dělo potom, kdybychom umožnili vstup jakýchkoliv nebezpečných osob nestřeženým zadním vchodem," sdělila ředitelka nemocnice.

Vchod od branky je podle jejích slov navíc velmi strmý a pro těžko pohyblivé pacienty tak zcela nevhodný. Mohli by tam do sebe také narážet lidé se stravovacími vozy a záchrannou službou. Nový vstup z parkoviště by si navíc vyžádal další vrátnici a informační centrum. Tuto investici však nyní nemocnice nemá v plánu. „Vzdálenost z nového parkoviště do hlavního vchodu nečiní kilometry, jak mnozí tvrdí, ale pouhých dvě stě osmdesát metrů. Jde však o cestu přístupnou a jedinou možnou. Je zpevněná a vhodná jak pro imobilní pacienty, tak například i kočárky," upřesnila mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá.

Přesto to ale vypadá, že lidé vyhledávají nové parkoviště stále častěji. Ještě před pár týdny bylo využíváno jen z jedné třetiny. „Nyní bývá zaplněno zhruba z padesáti procent, návštěvnost postupně stoupá," řekl vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan.

V blízké době bude nové parkoviště zpoplatněno. A od prvního února příštího roku také původní nebo-li „staré" parkoviště u nemocnice. „Cílem má být vytvoření podmínek pro větší obrátkovost starého parkoviště. Tak, aby sloužilo pro přivezení a odvoz pacientů. Delší parkování má být zajištěno na parkovišti novém. Protože se často stává, že jinde ve městě nemají lidé u sebe drobné na zaplacení parkového, bude možné na parkovišti u nemocnice platit bezkontaktní kartou. Tím dojde také k urychlení celého provozu," vysvětlil jednatel Služeb Blansko Jiří Charvát.