VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé baštili v Doubravici polévky. Vybírali tu nejchutnější

Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.

20.3.2016
SDÍLEJ:

Bílá ovarová česnečka, andělská zelňačka nebo slovenská houbová. V Doubravici v sobotu pořádali soutěž o nejlepší polévku.Foto: DENÍK/Petra Srstková

Uvařit tu nejlepší Doubravickou polévku se snaží devět soutěžních týmů. Všichni vaří jako o život. Hlavně nezapomenout nasbírat na podzim v lese hříbky. Ty pak převařit a nechat odstát. Uvařit je spolu s bramborami, pak přidat mléko, smetanu, sůl či pepř. To je základ receptu pro slovenskou houbovou, kterou kuchtí Rudolf Tomkovič z Doubravice se svou manželkou Gabrielou. „Moje paní je původem ze Slovenska, kde je tato polévka tradičním jídlem. Společně ji vaříme už pětatřicet let. Často i pro naše známé, kterým moc chutná. Nikdo z nich ji totiž nevaří. Přitom je hodně jednoduchá," usmívá se Tomkovič.

Ještě hodit do hrnce pár koleček klobásy a za chvíli bude moci servírovat i tým, který vaří andělskou zelňačku. „Kromě lásky jsme do ní samozřejmě přidali zelí. Důležité je naložit jej na podzim, aby vykvasilo. Naší tajnou přísadou je určitý druh koření," říká Helena Jančulovová z Brna. Tonda Kříž z Doubravice vaří spolu se svojí dcerou bílou ovarovou česnečku. „Dcera dostala od přítele kuchařku a tento recept mě zaujal. Dělám ho zde poprvé, pouze jsem přidal dvě cibule navíc," vtipkuje muž.

Zanedlouho již mají všichni soutěžící dovařeno. Návštěvníkům se sbíhají sliny, u jednotlivých stanovišť se začínají tvořit fronty. Z umělohmotného talíře si pochutnávají na polévce i dvě mladé kamarádky Kamila Kubíková a Markéta Stloukalová ze sousedního Rájce-Jestřebí. „Ochutnáváme fazolovou se zelím. Je výborná. Těšíme se i na další. Ale možná právě této dáme svůj hlas," shodují se holky.

Michal Došek z Doubravice již mezitím stihl se svojí dcerou Nikol ochutnat pět polévek. „Nejvíce mi chutnala slovenská houbová. Ale všechny byly vynikající a vybrat tu nejlepší bude těžké," říká muž.

Soutěž o nejlepší polévku se v Doubravici koná už počtvrté. „Chtěli jsme, aby v našem městysi nezůstalo jenom u vaření gulášů, které jsou tady vyhlášené. Jsem rád, že akce se postupně dostává v okolí do širšího povědomí. Já mám nejraději polévku, kterou servírují příjemná děvčata," směje se pořadatel Pavel Husák.

Autor: Petra Srstková

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V Olešnici odstartují v pátek lyžařskou sezonu. Sněhu mají dost

Videosouhrn Deníku – středa 13. prosince 2017

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Bezpečně i v noci. V Brně vznikla první učebnice jízdy autem za tmy

Brno /ANKETA/ – Unikátní učebnici zaměřenou na jízdu v noci vytvořili experti z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Příručka teď míří do českých autoškol. Poradí řidičům například v tom, jak ve tmě zabránit srážkám s chodci.

AKTUALIZOVÁNO

Turisté můžou obdivovat zimní Macochu. Některé jeskyně nezavírají

Blanensko /FOTOGALERIE/ – Kdo nestihl výlet do Moravského krasu v hlavní sezoně, nemusí vůbec zoufat. Od prvního prosince jsou zavřené vstupy do Kateřinské jeskyně a do jeskyně Balcarka. Návštěvníci toužící po podzemním dobrodružství se ale podívají do Punkevních jeskyní v srdci krasu a Výpustku u Křtin.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky ze Základní školy Dvorská v Blansku

Blanensko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze Základní školy Dvorská v Blansku. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

AKTUALIZOVÁNO

Koledy zpívaly na Blanensku stovky lidí. Skauti, důchodci i ochotníci

Blanensko /FOTO, VIDEO/ – Teplý čaj, poklidná předvánoční atmosféra. Žádný spěch. Koledy a setkání s přáteli. Necelá tisícovka lidí se ve středu v podvečer na Blanensku zapojila na devíti místech do projektu Deníku Česko zpívá koledy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT