Přednáška začne v pět hodin odpoledne v letovickém kulturním domě. „Následovat bude slavnostní zahájení výstavy nejen našeho klubu, ale také Leteckomodelářského klubu Letovice a Leteckého klubu Letovice. Výstava modelů a prací modelářů potrvá do neděle devatenáctého dubna," zve další člen raketomodelářského klubu Bohuslav Kuda.

Výstava dá nahlédnout do čtyřicetileté historie letovických raketomodelářů. K vidění budou také například modely raket – maket kategorie S7, které jsou přesnými zmenšeninami skutečných raket Sojuzů, Saturnů, Diamantů, Arian a dalších. „Tyto modely jsou technickými výtvory, jejichž stavba vyžaduje stovky hodin práce. Při soutěžích se hodnotí věrnost vzoru, při letu jeho reálnost i počet efektů, jako je například vícestupňový let, oddělování částí rakety či opuštění figuríny kosmonauta z orbitálního modulu," říká dále Kuda.

Právě v soutěžích jsou letovičtí raketomodeláři skutečnými machry. „Naším nejúspěšnějším členem je Jaroslav Štěpánek, který byl téměř každý rok nominován do reprezentačního týmu na mistrovství Evropy či mistrovství světa, kde dosahoval vynikajících výsledků. Řadu úspěchů mají za sebou ale i další členové klubu. Také působí jako rozhodčí na republikových, evropských i světových mistrovských soutěžích," doplňuje Kuda.

Letovičtí raketomodeláři rovněž pravidelně hostí soutěže seriálu mistrovství České republiky, loni se ve městě dokonce uskutečnila soutěž světového poháru. Nejbližší soutěž seriálu mistrovství České republiky v raketovém modelářství se na letovickém letišti koná v sobotu pětadvacátého dubna od osmi hodin ráno.