Do finále je vybrala porota a od 20. září do 15. října pro ně hlasovali lidé na internetu. „Devítičlenná odborná porota vybrala pět finalistů z řad jednotek a pět finalistů z řad sborů v každé soutěžní oblasti," upřesnila za pořadatele Irena Varaďová.

Sbory dobrovolných hasičů se snažily porotu i hlasující na internetu zaujmout akcí, kterou považují za přínosnou natolik, že napomáhá šíření dobrého jména dobrovolných hasičů.

Letovičtí dobrovolníci mikulášskou nadílku organizují už šestačtyřicet let. Za tu dobu se stala vyhlášenou akcí, na kterou vždy 5. prosince přichází kolem patnácti set lidí. Velmi efektní bývá spouštění čertů po laně z věže hasičské zbrojnice za použití pyrotechniky. „Od roku 2001 jsme začali vybírat dobrovolné vstupné a tuto částku vždy věnujeme na dobročinné účely," uvedli v přihlášce letovičtí hasiči.

Jako odměnu za výhru dostanou celkem padesát tisíc korun. „Máme z toho samozřejmě velkou radost. Užili jsme si i úterní slavnostní večer s předáváním cen. Jsme rádi, že taková soutěž existuje, je to pro hasiče motivační. Už loni zvítězila naše zásahová jednotka," uvedl Petr Dokoupil, starosta sboru, který má sto jedenáct členů. Peníze použijí na dovybavení zásahové jednotky, v plánu je i pořízení vycházkových obleků.

Radost mají také hasiči v Petrovicích. „Nemáme takovou podporu obce jako jiné sbory, takže jsme vděční za každou korunu. Cenu deset tisíc korun dáme na činnost mládeže," uvedl starosta petrovického sboru Antonín Filouš. Právě za systematickou celoroční práci s mládeží získali petrovičtí hasiči třetí místo. „Na soutěžích máme perfektní výsledky v kategorii dětí i dorostu. Dokonce se můžeme pochlubit postupem na mistrovství republiky dorostu a jeden náš člen byl vybrán do reprezentačního družstva dorostu České republiky," vyjmenoval starosta sboru.