„Myslím, že český rekord v počtu vystavovaných obrazů od jednoho autora se mi zřejmě podaří získat. Se zápisem do Guinessovky už to asi ale bude horší. Každopádně ve čtvrtek má přijet komisař z Londýna, tak uvidíme," poznamenal Vavříček.

Podle něj mají jeho autoportréty odrážet současnou hektickou dobu. „Řada z nich je nedomalovaná nebo jen tak načrtnutá na skicách. Chtěl jsem tím vyjádřit dnešní dobu. Ta je v mnoha směrech a ohledech často povrchní. Člověk je zahlcen spoustou informací, životní tempo se zrychluje," upřesnil umělec.

Výstava zaujala například Tomáše Krikla z Jaroměřic, který na zámek vyrazil s přítelkyní. „O výstavě jsme nevěděli. Jsme tady náhodou. Prostorově vypadá opravdu velmi zajímavě. Člověk je ve výstavních prostorách doslova obklopen portréty. Celé to vyzařuje zvláštní energii. Alespoň na mě to tak působí," uvedl muž.

Unikátní výstava zároveň na letovickém zámku odstartovala letní turistickou sezonu. V Letovicích bylo totiž otevřeno zatím jen o víkendech. Ve středu zahájili hlavní sezonu také na zámku v Boskovicích. Ten v pátek odpoledne rozezní zahajovací koncert festivalu Francouzské léto, který zámek ovládne až do konce září.

Na zámku v Kunštátě se na turisty vytasili také s novinkou. Ve středu totiž poprvé po letech oprav otevřeli Salon Alhambra. Ten si restaurátoři vzali do parády už v roce 2008. Na zámku si lidé ve středu také poprvé prohlédli v tamním zámeckém Dřevníku výstavu věnovanou právě opravě Alhambry s detailním postupem restaurátorských prací. „Když Pán Bůh dá, Národní památkový ústav a ministerstvo kultury, tak se třeba podaří opravit i další prostory zámku," glosoval s úsměvem při slavnostním otevření salonu kunštátský kastelán Radim Štěpán.

Na zámku v Rájci-Jestřebí nabídli ve středu turistům také novinku. Vůbec poprvé se podívali do druhého patra zámku, kde je dosud veřejnosti nepřístupný depozitář zámku. Ten si turisté prohlédnou i příští středu. „Do zámku se určitě podíváme. O tom, že je otevřené druhé patro, jsme ale nevěděli. Jezdíme sem každý rok, protože jsme tady měli svatbu. Dnes je skoro tropické počasí, ale na svatbě jsem tehdy v šatech pěkně mrzla. Navíc pršelo," usmívala se na nádvoří rájeckého zámku Romana Kosíková z Brna.