„Závodu se můžou zúčastnit všechny děti, které uřídí aspoň jedno ze tří soutěžních vozítek. My zapůjčíme koloběžky a minikáry, kola musí mít soutěžící vlastní," uvedl pedagog domu dětí Miroslav Haška.

První soutěžící vyrazí na trať ve tři hodiny. Čeká je spousta překážek, jako objíždění kuželů nebo přejíždění přes palety. Nejrychlejší závodníci získají diplom a medaili. „Minulý rok jsme tady měli kluka, který vyhrál na kole, na koloběžce i na minikáře," dodal Haška. Startovné bude dvacet korun.

Závod zručnosti je jednou z mnoha akcí, které v Letovicích doprovodí Evropský týden mobility. Ten trvá od šestnáctého do dvaadvacátého září. „Chceme, aby lidé pochopili, že nadměrnou dopravou zatěžují životní prostředí. Nabízíme jim i jiné možnosti než je cesta vlastním autem," řekl jeden z organizátorů Bohuslav Kuda. Podle něj lidé, kteří chodí pěšky nebo jezdí na kole, můžou v okolí Letovic objevit spoustu věcí, které z auta přehlíželi.

Kromě akcí pořádaných čistě pro zábavu chystá radnice ve spolupráci s policií i několik informačních projektů pro děti z mateřských a základních škol.

Evropský týden mobility organizují pořadatelé z celého kontinentu už pojedenácté. Snaží se předejít stále narůstajícímu počtu aut v centrech měst, například podporou veřejné dopravy nebo využíváním cyklotras. Dvaadvacátého září se k akci tradičně připojí i Evropský den bez aut, který chce řidiče přesvědčit, aby aspoň na jeden den nechali své vozidlo v garáži.

Týden mobility v Letovicích:

neděle 16. září – vycházka do okolí Letovic

pondělí 17. září – cyklistický závod zručnosti, Ve městě bez mého auta

úterý 18. září – jezdíme s úsměvem, projekt Mobidik, dopravně bezpečnostní seminář

středa 19. září – běh zámeckým parkem

čtvrtek 20. září – akce pro mateřské školky

pátek 21. září – drakiáda 2012

sobota 22. září – na kole k prameni Svratky

ONDŘEJ EKL