Radnice a socha TGM jako dominanty náměstí, ale také nová tržnice nebo veřejně přístupné dalekohledy s výhledem na památky města. Za řekou konečně přehledná křižovatka ve tvaru T a pouze čtyři stání pro autobusy. Více parkovacích míst v centru města. Taková by měla být nová podoba Masarykova náměstí v Letovicích.

O nové podobě centra rozhodli sami lidé z Letovic, když před časem zvolili ve veřejném projednávání a na internetu jeden ze tří architektonických projektů na úpravu náměstí. „Chybí mi v centru více parkovacích míst. Často jsou všechny parkovací zóny plné a člověk nemá kde nechat auto,“ myslí si například Jaroslav Chloupek z Letovic.

Aby mohli dělníci začít měnit podobu náměstí, čeká letos tamní radní několik úkolů. Budou muset zajistit dokumentaci pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Pak už jim nic nebude bránit v tom, aby požádali o dotace na celkovou obnovu náměstí, která má stát přibližně čtyřicet milionů korun.
„Vzhled a podobu náměstí už jsme dali dohromady společně s architekty minulý rok. Ten letošní proto budeme pracovat na postupném uskutečňování projektu,“ sdělil starosta města Radek Procházka.

Podle něj už je hotová architektonická studie. „Letos nás čeká zejména papírování. Na jaře podáme žádost o územní rozhodnutí a pak přistoupíme ke tvorbě dokumentace pro stavební povolení. To vše potřebujeme, abychom mohli na podzim požádat o dotace z regionálního operačního programu,“ popsal letovický starosta.

Práce na nové podobě náměstí by tak mohly začít v příštím roce. „Vše ale záleží na penězích. Nejprve jsme počítali s tím, že úpravy náměstí budou stát třicet milionů korun. Rozhodli jsme se ale, že přidáme i odstavné parkoviště v centru města. To by bylo asi dalších sedm až deset milionů navíc,“ dodal Procházka s tím, že pokud nedostanou dotace, veškeré práce se zpomalí a jednotlivé úpravy budou muset rozdělit do více etap.

S byrokratickými úkony pro letošní rok počítá i autorka vítězné studie Jana Kaštánková. „Projekt jsme loni ukončili. Následuje tak další fáze dokumentace, která je potřebná ke každé stavbě,“ doplnila architektka. Podle ní už se na projektu, který si lidé zvolili, moc věcí nezměnilo. „Nejprve jsme chtěli snižovat nábřeží řeky z obou stran, po jednání zastupitelstva jsme ale zvolili jen jednu. Ujasňovali jsme také konečnou podobu kašny nebo parkovací stání. Řešili jsme i stání autobusů. Žádné výrazné změny ve studiích ale nejsou,“ sdělila Kaštánková.