Letošní ročník se zaměří hlavně na děti. „Minulý rok byl program zaměřený především na důchodce. Letos jsme vybrali jinou cílovou skupinu, aby se dostalo na všechny," vysvětlila koordinátorka projektu Zdravé město Dobra Moserová.

První akce se uskutečnila ve středu v Základní a Mateřské škole Komenského a Ronovská. Pracovnice Státního zdravotního ústavu Brno seznámily děti s tím, co mají jíst, aby byly zdravé. „Děti na stanovištích plnily různé úkoly a dostaly také pracovní listy," popsala organizátorka a učitelka Lenka Dohová.

V pátek si děti prvních a druhých tříd užijí program zaměřený na zdravou výživu, kterým je provede skřítek Kvído. Projekt ve škole zakončí žáci pátých tříd a druhého stupně příští čtvrtek. „Dopoledne budeme s mladšími dětmi nakupovat zdravé potraviny a odpoledne je se staršími použijeme na vaření dobrot," řekla Dohová.

Budou vařit zdravě

Žáci si vyzkouší přípravu zdravého a chutného jídla. Nejlepší z pokrmů získá ocenění. „Chceme dětem vysvětlit, co mají jíst a proč. Většina vůbec nesnídá a do školy často nosí pouze sladkosti. Proto je důležité seznámit i ty nejmenší se zdravým způsobem života," vysvětlila učitelka.

Zkrátka nepřijdou ani další Adamovští. Do Dnů zdraví se zapojí i městské kulturní středisko. Ve čtvrtek v půl druhé začne v budově střediska kurz trénování paměti s lektorkou Michaelou Nešporovou. „Návštěvníci se naučí, jak si zapamatovat hesla a všemožné kódy," uvedla Jitka Králíčková z adamovského kulturního střediska.

O hodinu později na kurz naváže přednáška o tucích v potravinách. Po ní se zájemci naučí jednoduché cvičení na židlích na protažení těla. Po celou dobu budou mít návštěvníci možnost ochutnat zdravé výrobky nebo si nechat změřit tlak a tuk v těle.

Projekt za dva týdny uzavře brigáda s cílem zvelebit město Za Adamov čistější. „Odpadky sbíráme dvakrát ročně a vždy přijde téměř stovka lidí," podotkla Moserová.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ