Letošní ročník je výjimečný tím, že připadá na Mezinárodní den dětí. „Jednotliví pořadatelé na děti pamatovali v programu a v kostelech pro ně připravili soutěže a výtvarné dílny," uvedl ředitel Pastoračního střediska brněnské diecéze Roman Kubín. Program pro děti přizpůsobili například v kostele svaté Barbory v Adamově na Blanensku. „Netradiční divadelní zpracování legendy dětem vysvětlí, jak to bylo se svatou Barborou," uvedl.

Z programu vyzdvihl také možnost navštívit kapli Nanebevzetí Panny Marie na hradu Veveří. „Normálně bývá zavřená. Návštěvníci uvidí první kopii Madony z Veveří," podotkl.

Letošní ročník je výjimečný také tím, že se do něj zapojí nová země. „V Estonsku se otevře třináct kostelů. Tamní lidé mají podobný vztah k víře jako v České republice," uvedla koordinátorka Noci kostelů v estonském Tartu Tiina Viirelaid. Dodala, že počítá s tím, že v Tartu bude zájemců o tuto akci přibývat podobně jako v Brně. Počet zúčastněných kostelů v brněnské diecézi se totiž loni zvýšil z třiaosmdesáti na 138. Letos se připojilo dalších deset kostelů.

Podle Jandlové biskupství myslí i na lidi, kteří při Noci kostelů zjistí, že je křesťanství zajímá, i když věřící nejsou. „Na Petrově se bude 17. června konat bohoslužba pro hledající," dodala.

Kostely, které otevřou na jižní Moravě.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

ČTĚTE TAKÉ: Martina Jandlová: Účastí jsme předstihli i zakládající Rakousko