Zbytky jídla na zemi, syrové maso pohromadě se sýry a jogurty a mrazící boxy dostatečně nechladí. To jsou nejčastější prohřešky z kuchyní restaurací a rychlých občerstvení na Blanensku, které v letních měsících odhalili krajští inspektoři. Právě v létě kontrolují stravovací zařízení více než kdy jindy.

Na milovníky jídla totiž v horkých dnech číhá nebezpečí vážných nemocí.

„Máme pět mrazáků a pět ledniček. Třikrát do týdne tam musíme měřit teplotu. Pokud něco vylijeme na zem, hned to musíme uklidit. Každých čtrnáct dnů k nám přijíždí pracovníci z pivovaru a čistí trubky, kterými čepujeme pivo,“ řekla majitelka sezónního občerstvení Gizela u blanenské přehrady Palava Martina Dřevová. Dodala, že kromě teploty skladovaných potravin se kontroloři zaměřují na dodací listy zboží a přípravu jídla, než se dostane k lidem. „Po poslední kontrole jsme museli nechat opravit omítku na toaletách. Inspektorům vadilo, že opadávala. Jinak bylo vše v pořádku,“ podotkla Dřevová.

Jenom za červen a červenec inspektoři navštívili bez varování devadesát restaurací i rychlých občerstvení z Blanenska. V několika z nich udělili provozovatelům za nedodržování předpisů pokuty.

„Přes léto kontrolujeme restaurace a stánky s občerstvením častěji. Za dva měsíce jsme uložili na Blanensku pokuty ve dvanácti případech. Nejčastěji jsme zaznamenali nedostatky v osobní hygieně. Zaměstnanci neměli možnost umýt se mýdlem, často chyběly i papírové ručníky u umyvadla,“ uvedla Kateřina Martincová z odboru hygieny výživy v blanské pobočce Krajské hygienické stanice.

Podle ní dále majitelé občerstvení hřeší v provozní hygieně. Po zemi se válí zbytky jídla, pracovní plochy bývají umaštěné, ušpiněné zase mrazáky, lednice či grily. „Lidé také často nevědí, že nesmí skladovat dohromady syrové maso s uzeninami či mléčnými výrobky,“ dodala Martincová a upozornila, že v letních měsících se zvyšuje riziko nákazy infekčními chorobami, jako jsou salmonelóza nebo listerióza.

To potvrdil i lékař Libor Novák, který pracuje v blanenské nemocnici. „Může se stát, že jídlo neuchovávají v restauraci nebo stánku s občerstvením v dostatečném chladu. Pak hrozí přenos infekcí, zejména salmonelové infekce. Spousta lidí tak skončí v letních měsících v péči lékařů,“ řekl Novák a upozornil ještě na riziko listeriózy. Ta je zvlášť nebezpečná pro těhotné ženy, kterým může způsobit vážné komplikace.

Podle inspektorů za své prohřešky mohou majitelé občerstvení a restaurací zaplatit blokovou pokutu do dvou tisíc korun. „Formou příkazného řízení ale zaplatí víc, jde až o deset tisíc korun. Pokud se případ dostane do správního řízení, může to provinilce stát až padesát tisíc,“ upřesnila vedoucí hygieny výživy Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně.

Ta tvrdí, že pracovníci v občerstveních rok od roku hygienické předpisy dodržují více. Rozdíl mezi stánkem s rychlým občerstvením a restaurací nevidí. „Stejně tak vietnamské stánky jsou po stránce hygienické na stejné úrovni jako stánky české,“ upozornila Laštovičková.