V polévce, smažené, zapečené nebo nadívané. Lidé preferují různé způsoby přípravy čerstvých hub. Letos si však dosud labužníci museli nechat zajít chuť. O návrat z lesa s plným košíkem se drtivá většina z nich dosud pokoušela marně. Počasí jim nepřálo.

Někteří mykologové však stále sezónu nepovažují za ztracenou.Výlety za sběrem hub letos přináší zatím zklamání třeba Miloši Hornému. „Asi před měsícem jsme si domů donesli pár hříbků, ale to nás samozřejmě neuspokojilo. Toto léto se opravdu nevydařilo. Ať jsme se snažili sebevíc, nikde jsme nic pořádného nenašli," povzdechl si muž z Blanska.

Od kolegů se doslechl, že situace je trochu lepší jen na Žďársku a nad Spešovem. „Měla by tam být místa, kde se dokázala udržet vlhkost, bez které to prostě nejde. Zaručit to však nemůžu. Velkou roli totiž hraje náhoda. Ale ještě nic nevzdávám, třeba se počasí nakonec přeci jen umoudří," prohlásil odhodlaně Horný.

V to doufá i Jaroslava Boháčková. „Velká sucha už nejspíš skončila. Ideální by bylo, kdyby teplo ještě nějakou dobu vydrželo, ale jednou za pár dní bychom uvítali nějaký vydatnější déšť. Jinak už to lepší nebude," konstatovala žena z Adamova.

Prostě bída

Při hodnocení dosavadní podoby sezóny si nebrala servítky. „Je to prostě bída. Něco takového jsme s manželem dlouho nezažili. I z okolí Adamova nebo Rudice, kde máme oblíbená místa, zatím chodíme s prázdnou. Kdo si nenasušil nějaké houby na začátku prázdnin, má teď většinou podobnou smůlu jako my," myslí si Boháčková.

Stejně jako ona vidí sezónu i lesníci. „Když tolik potřebnou vláhu přinášely pouze nárazové bouřky, není se čemu divit. Nám to ale zase tak nevadí, přeci jen jsme zaměření trochu jinak," podotkl vedoucí střediska myslivosti při Školním lesním podniku Křtiny Martin Zouhar.

Dokonce přiznal, že v něčem je pro ně slabší houbařská sezóna i výhodná. „Na lidi, kteří chodí po lese a hledají houby, jsme samozřejmě zvyklí. Ale že je jich letos méně, nám spíše trochu prospívá. Díky většímu klidu se nám snáz plánují třeba lovecké akce," řekl Zouhar.

Na možnost pohodlného houbaření láká turisty kemp v Suchém. „Tentokrát však lidé měli smůlu. My to neovlivníme, ale naštěstí to brali sportovně. Provoz kempu už letos skončil, takže nezbývá než doufat, že příští rok se všechno vrátí do starých kolejí," uvedl starosta obce Suchý, která je zřizovatelem kempu, Jiří Vyklický.

Návštěvnost však podle něj byla dobrá i tak. „Lidé se k nám objednávají dopředu, bez ohledu na počasí. Že za sebou máme netypické prázdniny, bylo vidět třeba na parkovišti u kempu. To většinou bývá plné aut houbařů. No a letos jich tam stávalo daleko méně," přiznal Vyklický.

Vedoucí Mykologického klubu Brno Drahomíra Sukupová se však na situaci dívá výrazně příznivěji. „Přes prázdniny to bylo na celé jižní Moravě slabé, ale už se to lepší. Sama jsem například minulý pátek našla třicet hezkých praváků kousek od Lysic," pochlubila se žena.

Její předpověď je optimistická. „Nechci nic zakřiknout, ale za takových čtrnáct dní to vypukne naplno. Rozhodně není na místě sezónu zatracovat, naopak. Příroda má ještě dost času, aby léto všem houbařům vynahradila," uvedla Sukupová.