Brigády si sjednává přes agenturu. „Dostávám od osmdesáti do sta korun na hodinu. V létě je na výběr z více prací, protože přibudou ty sezonní,“ řekl mladík.

Jeho slova potvrzují zástupci personálních agentur. Nabídek je podle nich nyní spousta a zajistit si brigádu o prázdninách i na poslední chvíli není v mnoha odvětvích žádný problém. Studenti mají z čeho vybírat a hned tak nějakou práci nevezmou. Některé pozice je proto problém obsadit.

Ilustrační foto.
Dřív dělali pořadníky, nyní mají ještě místa. Letní brigádníky je složité sehnat

Výdělky z brigád se podle Pavly Kubjátové z personální agentury Sodat na jižní Moravě pohybují od devadesáti až do sto třiceti korun na hodinu. „Nabídek je stále hodně. Doplňování a balení zboží, pomoc při inventurách, práce na pokladnách nebo ve výrobě. V menších městech může být nabídek méně, ale v Brně a okolí to neplatí. Naopak je nedostatek brigádníků a firmy mají často problém někoho sehnat,“ uvedla Kubjátová.

Dodala, že největší zájem ze strany studentů je o administrativní práci či práci v logistických a zákaznických centrech. V oblibě naopak nejsou brigády na pokladnách v supermarketech nebo v chladírnách při práci s masem.

Plavčík. Ilustrační foto.
Nedostatek plavčíků ohrožuje koupaliště. Brigádníky odrazuje velká zodpovědnost

Široké nabídce brigád nahrává i nízká nezaměstnanost. „Zájemci nemusí vzít každou práci a vybírají si. O manuální práci brigádníci moc nestojí, nabízených pozic je přitom v této oblasti nesrovnatelně více a jejich ohodnocení se od administrativy příliš neliší,“ říká Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. Dodala, že menší zájem studentů o manuální brigády je dán i tím, že jim firmy stále častěji umožňují placené stáže v oboru, který studují.

Tuto možnost mají středoškolští i vysokoškolští studenti například u výrobce automobilových komponentů Alps v Sebranicích na Blanensku. „Klasické brigádníky přijímáme jen omezeně. Dáváme přednost studentům technických oborů. Brigáda je pro ně formou praxe. Celková kapacita je do deseti lidí. Vydělají si u nás kolem devatenácti tisíc hrubého měsíčně,“ sdělil personální ředitel firmy Tomáš Leder.

Do Podyjí se vrátil čáp černý. Dva páry vyvedly čtyři mláďata.
Do Podyjí se po dvou letech vrátil čáp černý