Zbyšek Nečas se narodil v roce 1921 do smíšeného manželství. „Otec byl křesťan a matka židovka. Tatínek ale zemřel, když mi byly tři roky, a maminka už se znovu nevdala. Žili jsme tedy u maminčiny rodiny ve Sloupu," vzpomíná.

Od malička snil Nečas o tom, že se jednou stane pilotem. Poprvé do letadla usedl už jako gymnazista. „Na gymnázium jsem chodil v Šumperku, potom jsem přešel do Boskovic. Už v té době jsem se učil plachtit na kluzácích," říká Nečas.

To už se ale v Evropě začalo schylovat k druhé světové válce. „Přesto, že jsem byl pokřtěn jako křesťan, nacisté mě měli za položida. To byl jeden z důvodů, proč jsem se v té době rozhodl odjet z vlasti. Také jsem si ale chtěl splnit sen stát se pilotem," popisuje válečný veterán.

V roce 1939 tak odjel do Velké Británie. „Anglicky jsem neuměl, naučil jsem se to ale velmi rychle a přihlásil jsem se k britskému letectvu. Za války jsem sloužil u 68. perutě nočních stíhačů," popisuje Nečas. Sen stát se letcem si tak muž splnil. „Bohužel se tak ale stalo proto, že byla válka," říká.

Několik sestřelů

V bojových akcích se Zbyšku Nečasovi podařilo sestřelit i několik nepřátelských letounů. „Jednou jsme zasáhli německé letadlo, které explodovalo. Naše letadlo sebou po té explozi začalo podivně cukat, byla ale tma, takže jsme žádnou závadu neviděli. Podařilo se nám bezpečně přistát a až na zemi jsme zjistili, že se nám do křídla zasekl kus ocasu sestřeleného letounu i s hákovým křížem," vypráví letec.

Po válce se Nečas vrátil do vlasti. „Potvrdily se mi ale velké obavy, které mě provázely celou válku. Nikdo z mé rodiny nepřežil. Všichni zahynuli v koncentračních táborech," přibližuje tehdejší krušné chvíle. Bývalý válečný letec se proto vrátil do Anglie, kde se předtím také oženil. „Několik let poté mi přišel dopis od britského letectva, jestli se k nim nechci vrátit, že začíná studená válka. Nastoupil jsem tedy k RAF," vysvětluje.

Pro tehdejší komunistické Československo byl ale Nečas, který znal výborně radarovou techniku Velké Británie, důležitým mužem. „Aby mě Britové ochránili, nechali mě zemřít. Samozřejmě jen jako. Tehdy se v letadle zabil pilot John Pemberton. Provedli jsme tedy záměnu. Já jsem si vzal jeho jméno a v tom letadle oficiálně zemřel Zbyšek Nečas," popisuje stále výbornou češtinou.

V Anglii tak Nečas alias John Pemberton zůstal natrvalo. „Už tam žiji dvaasedmdesát let. S mou druhou manželkou Rosemary se ale čas od času do Česka zajedeme podívat," říká muž, který v těchto dnech pobýval i ve Sloupu a o svých zážitcích povídal na letišti v Kotvrdovicích.