Prodej boskovických městských pozemků v Doubravách zažehnaný navždy? Omyl. Ačkoliv firma Real Company, která na čtrnácti hektarech chtěla vybudovat park s dinosaury, od koupě pozemků nakonec ustoupila, zastupitelstvo už před rokem schválilo prodej části z těchto pozemků westernu na rozšíření parkoviště. A schválený, i když nedokončený, prodej stále leží mezi nesplněnými úkoly vedení města.

Nyní se zastupitelé k prodeji zhruba půlhektarového pozemku ležícího v místě bývalé skládky opět vrátili při kontrole nesplněných úkolů. „Před více než rokem byl záměr prodeje zveřejněný na úřední desce a po zaměření pozemku mělo zastupitelstvo dostat návrh kupní smlouvy. Do toho ale na podzim vstoupila firma Real Company, které byli zástupci westernu ochotní ustoupit a pozemek jí přenechat. Jelikož ale firma od koupě ustoupila, zůstal nám na stole původní úkol s prodejem westernu, ke kterému se nyní vracíme," přiblížila místostarostka města Jaromíra Vítková.

Proti prodeji

Proti tomu však protestují organizátoři petice Dinosaury nechceme, protože zmíněný pozemek má stejné parcelní číslo jako jedna z ploch uvedených v petici proti prodeji. „Lidé, kteří petici podepsali, chtěli především chránit les a zamezit rozšiřování western parku. Mně a spoustě dalších western park nikdy nevadil až do doby, kdy vzniklo v horní části mnoho zděných budov, které značně narušily ráz lesa a nepřejeme si další rozšiřování western parku ani jiných atrakcí, byť jen o metr. Záměr údajného rozšíření parkoviště vůbec nechápu, protože místní lokalitu velmi často navštěvuji a letos jsem tam ještě nynější plné parkoviště nezaznamenal, tak nechápu proč rozšiřovat parkoviště více do lesa," zdůraznil jeden z petentů Radim Petrů.

Diskuze na jednání zastupitelstva se účastnil i další iniciátor petice Jiří Vorlický. „Lidé v petici prostě projevili nezájem prodávat jakoukoliv část těchto parcel, což má zastupitelstvo respektovat. Tento úkol by prostě měl být smazán," myslí si Vorlický.

Vítková ale tvrdí, že loni proti prodeji pozemku společnosti Westernové městečko nikdo nic neměl. „K záměru prodeje se neobjevily žádné připomínky. Já osobně ani nechápu, proč to někteří lidé tak napadají, když ví, o jaký pozemek jde a jak to tam vypadá. Není to les, ale bývalá skládka, která by konečně našla nějaké smysluplné využití," namítla místostarostka. A podle starosty Boskovic Jaroslava Dohnálka je celá situace jen zbytečná bouře ve sklenici vody.

Skládka, nebo lesní pozemek?

Podle údajů z katastru nemovitostí však parcela s číslem 6874, zmíněná v záměru prodeje pozemku westernu, ani není. Městu patří jen stejně označené parcely, jež jsou ale blíže specifikované dalším číslem. Žádná z nich navíc nenese označení skládka nebo podobně, ale lesní pozemek. Na tuto nesrovnalost poukázal minulý týden na zasedání zastupitelstva Boskovic Leopold Němec.

„V každé kupní smlouvě jsou tím zásadním čísla parcel a mapky bývají v příloze. Katastr nemovitostí uvádí v majetku města mimo jiné o čísla parcel 6874/1, 6874/10, 6874/22, 6874/32 a tak dále, ale žádná parcela 6874 bez čísla za lomítkem tam uvedená není. Na zastupitelstvu navíc na můj dotaz, proč lesní pozemek není les ale „smeťák", bylo odpovězeno, že les tam možná byl před desítkami let. Nechápu ale, proč to tím pádem za ty desítky let nebylo v katastru uvedeno do pořádku, například při rozšiřování sběrného dvora," poznamenal Němec s tím, že takové žonglování s čísly vyvolává nejasnosti, a tím i pochybnosti lidí.

Jak naloží vedení města s připomínkami k prodeji westernu, zatím jasné není. Majitel westernového městečka Luboš Jerry Procházka však má o půlhektarový pozemek stále zájem. „Rozšířit parkoviště jsme chtěli ještě před celou kauzou s dinosaury, ten zájem stále trvá. Problémem jsou pro nás teď jen peníze, které na to zatím nemáme," uvedl Procházka.