„Kolikrát v noci nemůžeme ani spát, hluk nás budí,“ říká Věstínský. Protože lidé měli pocit, že jejich stížnosti nikdo neslyší, založili občanské sdružení Mlíkárna Olešnice.

Před několika lety mlékárna rozšířila provoz a nyní se chystá postavit novou halu na výrobu specialit. „Tehdy jsem byl účastníkem řízení, slibovalo se, jak vše bude ideální a teď vidím, že to spíš směřuje k horšímu. Máme obrovské obavy, že když se bude provoz rozšiřovat, tak se to ještě zhorší,“ vysvětlil Věstínský s tím, že lidem vadí hlavně hluk z chladicích věží a z projíždějících kamionů. Aktivisté už se obrátili na hygienu a odbor životního prostředí boskovické radnice a čekají na jejich vyjádření.

Podle Věstínského nedělá vedení mlékárny dost pro to, aby se situace zlepšila. S tím nesouhlasí ředitel společnosti Zdeněk Pospíšil. „Hlavně mi vadí, že je nám vytýkána zastaralá technologie. Přitom nejstarší technologií je zařízení sýrárny z roku 1995, jinak byly všechny pořízeny po roce 2000. Za poslední roky jsme investovali přes tři sta milionů korun,“ tvrdí ředitel. Firma podle něj udělala maximum, aby byly omezeny všechny případné negativní vlivy. „Mimo certifikátu jakosti máme i ISO 14000, což je certifikát environmentálního managementu, který má málokdo a nemůže jej dostat podnik, který má vážnější problémy s ekologií,“ zdůraznil ředitel. I přesto je udělat ještě víc. „Pokud nám to někdo doporučí a bude to smysluplné,“ dodal. Podle něj je nová hala plánována směrem od stávající zástavby a provoz a hluk nijak nezvýší.

Více se dozvíte v pondělí 6. srpna v blanenském Deníku.