Blanenská nemocnice se rozhodla přímo u vstupu do hlavní budovy postavit informační centrum pro pacienty. Na vybraném místě ovšem sídlí rozlehlá ordinace soukromého lékaře. Vedení nemocnice mu proto vypovědělo nájemní smlouvu a nabídlo náhradní prostory. Chirurg je považuje za nevhodné a společně se svými zastánci sepsal petici adresovanou vedení města. To však jeho žádost v úterý zamítlo.

Petici nazvanou Občané, braňte svoje lékaře podepsalo patnáct set lidí. Přesto u zřizovatele nemocnice, kterým je město Blansko, neuspěla. „Projednávali jsme tuto záležitost na poslední letošní radě města a na výpovědi z nájmu trváme. Bez ohledu na značné množství podpisů nás petice sepsaná kvůli relativně malé části celého nemocničního areálu přesvědčit nemůže. Pořád se totiž jedná o soukromý prostor," upozornil blanenský starosta Lubomír Toufar.

Soukromý chirurg František Řezník se k rozhodnutí města nechtěl příliš vyjadřovat. „Jestliže radu nepřesvědčilo ani patnáct set demokratickým způsobem získaných souhlasů s mým postojem, raději to nechám bez komentáře," řekl.

Co lidi k podpisu petice konkrétně vedlo, Řezník netuší. „Dokument podepsalo i mnoho pacientů přímo v nemocnici, ale nic bližšího o tom nevím. Musím totiž znovu připomenout, že za peticí stojí především Dana Zvěřinová, která sdílí můj postoj a všechno měla na starosti," poznamenal soukromý lékař.

Svou listinu s podpisy donesla na jednání rady města i ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková. „Bylo na ní dvě stě podpisů zaměstnanců nemocnice, které nasbírali za dva dny. Byla to čistě jejich iniciativa. Ale nejednalo se o petici v obvyklém slova smyslu. Tímto krokem pouze vyjádřili nesouhlas s názorem a postojem pana Řezníka, protože sami informační centrum na vybraném místě vítají," řekla ředitelka.

Město chce s chirurgem dále jednat. „Bereme na vědomí, že první dva nabídnuté prostory nevyhovují jeho požadavkům, proto se mu pokusíme nabídnout ještě jinou variantu v prostorách polikliniky. Musí s námi ale začít komunikovat," postěžoval si blanenský starosta.

Podobně však argumentuje i Řezník. „Nějaké zmínky o nových prostorách jsem už zaslechl, ale blíže mě dosud nikdo nekontaktoval," podotkl.

Jak ukázala diskuze na webových stránkách Blanského deníku Rovnost, jednotný názor nepanuje ani mezi lidmi. „Kroku nemocnice nerozumím. Řezník je nejen odborník, ale i slušný člověk. Ošetřoval mě několikrát a pokaždé bez problémů," podělil se o svůj názor například diskutující podepsaný jako Novotný.

Objevila se v ní však i opačná stanoviska. „Domnívám se, že nemocnice má právo na vypovězení smlouvy. A líbí se mně nápad umístit u vstupu recepci nebo něco podobného. Řezník má oproti ostatním soukromým lékařům skutečně nadstandardní prostory," myslí si třeba diskutující pod jménem Pavel.