Tento víkend tunýlek rozebere těžká technika, která pracuje na rozsáhlé rekonstrukci železničního koridoru mezi Brnem a Blanskem za šest miliard korun. Na jeho místě postaví nový. Vyšší a širší. „Je to nebezpečné místo. Někteří řidiči, i když jedou ve směru, kde mají přednost, tak do tunýlku najíždějí velmi rychle. Z opačné strany je do podjezdu z kopce špatně vidět, přestože je tam zrcadlo,“ řekl Deníku Rovnost jeden z místních Jan Kořalka.

Dodal, že problémy v tomto místě mají i přepravní firmy. Některá jejich auta tudy neprojedou. „Před časem jsme tam museli s kamarádem do jeho osobního auta překládat ledničku, kterou si objednal. Mohl si vybrat. Buď ji z náklaďáku mohli složit u kurtů nebo dovést až druhý den přes Útěchov. Podobně dopadl o něco později s pračkou. Málem ho kleplo,“ poznamenal muž.

Při víkendové demolici podjezdu bude cesta do sídliště Ptačina uzavřená. Lidé se do něj dostanou po lesní cestě od čistírny odpadních vod. „Stavbaři, kteří opravují železniční koridor, na cestu ještě navezou štěrk do výmolů, aby se tam dalo projet. Další uzavírka bude v polovině května, kdy dojde k osazení mostní konstrukce. Tunýlek bude nově dvouproudý,“ informoval adamovský starosta Roman Pilát.

Sbírka pro Ukrajinu v Boskovicích. Lidé hygienickými a zdravotnickými potřebami, oděvy a lůžkovinami naplnili několik aut.
Jídlo, peníze, zdravotnický materiál. V Blansku spustili další sbírky

Oba víkendy nebudou do sídliště Ptačina jezdit autobusy městské hromadné dopravy linky 215. „Linka se bude otáčet na zastávce u tenisových kurtů a pojede zpět na točnu v lokalitě Horka,“ uvedli zástupci společnosti Kordis, která v kraji koordinuje integrovanou dopravu.

Mezi Blanskem, Adamovem a Brnem už od prosince kvůli rozsáhlé rekonstrukci železničního koridoru nejezdí vlaky. Cestující přepravují autobusy. Z Adamova jezdí přes Bílovice nad Svitavou kolem řeky. Kvůli demolici starých železničních mostů a stavbě nových bude část víkendů uzavřená. „Mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou jsou už rozebrané dva železniční mosty. Až do léta zde bude několik víkendových uzavírek, při kterých se navezou a namontují nové mostní konstrukce. S nejbližší se počítá v polovině března, další pak na začátku a na konci dubna,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Dodal, že zanedlouho se naplno rozjedou práce také v železniční zastávce Bílovice nad Svitavou. „Na zastávce Bílovice nad Svitavou se odstranila původní nástupiště, místo kterých se vybudují nová bezbariérová. Další práce tam přijdou na řadu v průběhu března. V polovině měsíce například začne zemními pracemi výstavba nového podchodu,“ upřesnil mluvčí.