Například Marek Šebela, který vlastní firmu účetních služeb, nemohl vůbec pracovat. „V srpnu nešel proud dvakrát po celý den a teď v září zatím jednou. K práci potřebujeme počítače a internet, a když nejdou zapnout, nemůžeme dělat vůbec nic. Já a další tři zaměstnanci musíme ty pracovní dny nějak dohnat o víkendech a po večerech. Nikdo nám promarněný čas bohužel nenahradí. Vadí nám to, ale nic s tím nenaděláme," uvedl Šebela.

Ohrožený byl i chod tamní střední průmyslové školy, žáci ale zůstat doma nemuseli. „Měli jsme ztíženou výuku, nefungovaly nám projektory ani interaktivní tabule," postěžoval si učitel technických předmětů Josef Matuška.

Tomu se nelíbí, že společnost E.ON vypne městysu do konce září proud ještě čtyřikrát, každý den na deset hodin. „Nebude to už sice v celých Jedovnicích, ale jen v polovině, v části směrem k rybníku. Jenže stejně je to na straně, kde se nachází kromě té naší také základní škola. A tolikrát za měsíc obě zavřít nelze," uvedl Matuška.

Toho si je vědomý i ředitel jedovnické základní školy Michal Souček. „Rodiče, kteří pracují, by menší žáky neměli kam dát. Bude to nepříjemné, ale musíme to nějak vydržet. Kuchaři budou vařit obědy časně ráno a pak je budou muset udržet v přijatelném stavu až do půl dvanácté," uvedl Souček.

Podle mluvčího společnosti E.ON. Vladimíra Váchy je příčinou tolika výpadků elektřiny v Jedovnicích oprava linky vysokého napětí na trase Blansko–Tábor. „V Jedovnicích bohužel nemůžeme zajistit náhradní proud z jiné linky. Žádná jiná poblíž není. Postavení nové linky je záležitostí několika desítek let, někde se to nepovede vůbec. Hlavně proto, že v místech, kde by mohla být, jsou pozemky, které patří soukromníkům," vysvětlil Vácha.

Nic neobvyklého

Linka v Jedovnicích už nutně potřebovala opravu. „Byla vedená po dřevěných sloupech, a tudíž už mechanicky nespolehlivá. Po rekonstrukci bude výkonnější, dodávky energie pak budeme v budoucnu přerušovat v mnohem menší míře," přislíbil mluvčí E.ONu.

Jedovničtí se musejí připravit na to, že budou celý den bez elektřiny letos ještě šestkrát. Kromě zářijových termínů to bude ještě dvakrát v říjnu. „Opravu chceme dokončit v říjnu, ale bude záležet na počasí. Pokud bude třeba deštivo, nebudeme moci vyjet do terénu s těžkou technikou a rekonstrukce se tím pádem může protáhnout," přiblížil Vácha.

Zároveň upozornil, že vzhledem k rozsahu prací není možné vypnout proud na kratší dobu. „Dělníci se musejí věnovat opravě celý den. Chápu, že z regionálního hlediska to lidem může připadat zvláštní. My ale v celé republice obhospodařujeme pětašedesát tisíc kilometrů sítí a podobná situace se vyskytne na stovkách míst ročně," doplnil Vácha.

Stížnosti obyvatel se dostaly i ke starostovi Jedovnic Jaroslavu Šíblovi. „Vím, že to všem vadí, ale my jako městys s tím nic nenaděláme. Nezbývá nám nic jiného než to vydržet. Oprava je nezbytná," uvedl Šíbl. I úřad městysu byl v pondělí zavřený.